Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal imens în Europa: țara care a decis reluarea testelor pe animale

Gettyimages
Test animale

Guvernul din Marea Britanie a autorizat reluarea testării ingredientelor de machiaj pe animale, în ciuda unei interdicții de 25 de ani.

Înalta Curte din Marea Britanie a hotărât că guvernul a acționat legal când a modificat politica privind testarea pe animale pentru a se conforma normelor UE privind substanțele chimice.

Această decizie a fost luată în urma unui proces intentat de activiștii pentru drepturile animalelor.

Ca urmare a acestei schimbări de politică, peste 80 de mărci au declarat că sunt "consternate".

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat pentru BBC: "Suntem încântați că Înalta Curte a fost de acord cu poziția guvernului în acest caz. Guvernul se angajează să protejeze animalele în știință".

Testele pe animale pentru machiaj sau ingredientele acestuia au fost complet interzise în Marea Britanie încă din 1998. Testarea pe animale a fost permisă doar dacă beneficiile obținute în urma cercetării depășeau orice suferință a animalelor, de exemplu pentru medicamente.

În2020 , Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), o agenție a UE care supraveghează reglementările privind substanțele chimice, a decis că întreprinderile trebuie să testeze pe animale unele ingrediente utilizate în produsele cosmetice pentru a se asigura că acestea sunt sigure pentru lucrătorii care le produc.

În timpul cazului, s-a dezvăluit că, începând din 2019, guvernul a eliberat licențe pentru testarea pe animale a ingredientelor cosmetice în conformitate cu normele UE privind substanțele chimice, pe care le-a păstrat în ciuda ieșirii din UE în 2020.

Aceasta ar putea include testarea substanțelor chimice care se găsesc în mod obișnuit în fondurile de ten și în corectoare, forțând șobolanii să le inhaleze sau să le ingereze.

Nu se știe câte astfel de licențe au fost eliberate și nici cui.

Cruelty Free International (CFI), care a intentat procesul, a susținut că acest lucru este ilegal și încalcă interdicția de testare pe animale pentru machiaj și ingredientele sale, care este în vigoare din 1998.

Un judecător a dat dreptate guvernului, afirmând că schimbarea de politică a respectat în continuare legile existente, deși a declarat că este "regretabil" că publicul nu a fost informat.

Cruelty Free International a declarat că este "revoltător" faptul că guvernul a ridicat efectiv interdicția.

Christopher Davis, director de activism și sustenabilitate la Body Shop, a declarat că vor face o "campanie viguroasă" împotriva acestor schimbări.

"Permiterea testelor pe animale pentru produsele cosmetice ar fi o lovitură devastatoare pentru milioanele de oameni care au susținut campaniile pentru a pune capăt acestei practici îngrozitoare", a declarat el pentru BBC după decizie.

O mare companie de cosmetice se opune noii politici

Printre ingredientele care ar putea fi testate pe animale se numără homosalatul - un ingredient comun pentru protecția solară folosit deja în multe fonduri de ten și produse de îngrijire a pielii.

Producătorii pot solicita acum licențe pentru a efectua teste pe animale înainte de începerea producției, pentru a asigura siguranța lucrătorilor. Însă, în continuare, aceștia nu pot efectua teste pe animale pentru a verifica siguranța produselor de machiaj pentru consumatori. Acest lucru ar trebui să se facă prin alte metode.

În doze mici, homosalatul este sigur, dar în concentrații mai mari, dovezile privind impactul său asupra sistemului imunitar uman nu sunt concludente.

Michelle Thew, director executiv al Cruelty Free International, a declarat: "Cazul arată în mod clar că guvernul a acordat prioritate intereselor companiilor de testare pe bază de contract față de cele ale animalelor și față de dorințele marii majorități a britanicilor care se opun cu tărie testării produselor cosmetice".

CFI a declarat că va face apel la decizia luată de instanță și va cere guvernului să restabilească interdicția completă în Marea Britanie.

Dr. Julia Fentem, șefa centrului de asigurare a siguranței și mediului de la Unilever, una dintre cele mai mari companii de cosmetice din lume, a declarat că testele potențial necesare în cadrul noii politici sunt "inutile" și că testele de siguranță pot fi efectuate fără implicarea animalelor.

În acest an se așteaptă publicarea unei noi strategii privind substanțele chimice, care să prezinte poziția guvernului cu privire la utilizarea și testarea substanțelor chimice în Regatul Unit și care ar putea include și alte orientări pentru companiile de produse cosmetice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.