Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Germania: Un land a anunțat că va testa GRATUIT toată populația, deși Angela Merkel se opune

merkel bautura

Toţi rezidenţii landului german Bavaria se vor putea testa gratuit pentru noul coronavirus după ce acest land a aprobat marţi planurile pentru testarea universală a populaţiei, a anunţat premierul bavarez Markus Söder, decizie care a declanşat în restul Germaniei o dezbatere despre oportunitatea lansării acestei practici la nivel naţional sau menţinerea actualei politici de testare ţintită pentru a preveni un nou val de COVID-19, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări vest-europene, Germania a reuşit oarecum să pună epidemia sub control şi a înregistrat un număr mai redus de decese, în pofida instituirii unor restricţii mai puţin severe care au permis continuarea vieţii sociale şi economice, practicând în schimb o politică de testare extinsă prin care a efectuat de la începutul epidemiei peste 5,4 milioane de teste, scrie agerpres.ro.

Citește și: E război total! Silviu Mănăstire îi răspunde lui Cătălin Tolontan: Când ai combinații politice cu cei de la USR-PLUS, e suficient să îi prostești pe cei mai slabi de înger

Însă focarul major de coronavirus descoperit recent la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia, care a impus izolarea a circa 600.000 de persoane, a arătat că Germania rămâne totuşi vulnerabilă, în pofida relativului ei succes în combaterea epidemiei.

Conform politicii actuale, printre principalele categorii care pot fi testate gratuit pentru COVID-19 se numără persoanele care prezintă simptome, de asemenea contacţii celor confirmaţi pozitiv şi se efectuează testări frecvente în rândul grupelor de risc, precum personalul sanitar sau vârstnicii din căminele de bătrâni.

Citește și: Cozmin Gușă îl face praf pe avocatul Gheorghe Piperea: Ipocrizia și nesimțirea din jurul scandalului Mugur Isărescu

Dar în Bavaria de acum înainte se va aplica o politică de testare ''mai rapidă, gratuită şi pentru toată lumea'', a anunţat Markus Söder la o conferinţă de presă.

Însă acest plan a stârnit şi critici conform cărora există riscul saturării centrelor de testare sau cel al restrângerii accesului la testare pentru grupele de risc.

Citește și: Ludovic Orban, despre măsurile de relaxare: Evoluţia numărului de cazuri ne-a şi determinat să amânăm alte măsuri de relaxare

''Testaţi, testaţi, testaţi! Dar în mod ţintit'', a reacţionat ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn. ''Efectuarea multor teste sună bine, dar fără o abordare sistematică nu este eficientă'', a explicat el, dezaprobând decizia executivului bavarez.

Totuşi, oraşul-stat Berlin a transmis că va avea în vedere exemplul Bavariei, primarul socialist Michael Müller precizând însă că nu va fi vorba despre ''teste masive''. În schimb, landurile Renania de Nord-Westfalia (cel mai populat din Germania) şi Baden-Württemberg au anunţat că preferă să-şi menţină actuala abordare de a testa selectiv. ''În opinia mea este foarte important să facem testare obligatorie acolo unde arde focul'', a explicat premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet.

Citește și: Bomba care aruncă în aer planul PSD-Pro România! Demiterea Guvernului Orban nu este posibilă până după 10 septembrie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.