Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Polonia - Judecătorii se revoltă, după ce partidul de la putere a decis ELIMINAREA IMUNITĂȚII magistraților

romanialibera.ro
krs polonia

Planul partidului de guvernământ din Polonia de a elimina imunitatea magistraţilor le-ar putea oferi politicienilor influenţă asupra cursului cazurilor din justiţie, a atras atenţia luni o asociaţie a judecătorilor, potrivit DPA citată de Agerpres.

În proiectul publicat în weekend pe pagina sa de internet, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, propune eliminarea imunităţii judecătorilor şi procurorilor de a fi inculpaţi în proceduri penale.

Decizia va necesita modificarea Constituţiei. În prezent, un judecător nu poate fi arestat sau găsit vinovat penal fără consimţământul acordat de o instanţă.

"Abolirea imunităţii într-o situaţie în care procuratura este subordonată politic ar slăbi garanţiile independenţei sistemului judiciar", a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al asociaţiei judecătorilor Iustitia, Bartlomiej Przymusinski.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

"Politicienii ar decide de facto ce judecător poate fi eliminat dintr-un caz anume", a spus el.

Asociaţia Iustitia a fost foarte vocală în a critica reformele judiciare introduse de Partidul Lege şi Justiţie de la venirea acestuia la putere în 2015.

Chestiunea independenţei justiţiei şi acuzaţiile că PiS o încalcă au dominat viaţa publică din Polonia în ultimii ani şi au pus guvernul în dispută cu executivul european care tocmai îşi încheie mandatul.

Partidul de guvernământ din Polonia vrea de asemenea să schimbe regulile privind imunitatea parlamentarilor. În loc de parlament, procurorul general şi Curtea Supremă vor fi instituţiile care vor decide în privinţa ridicării imunităţii, ceea ce a atras critici din partea politicienilor de opoziţie.

PiS rămâne favorit în sondajele de opinie şi speră să obţină o majoritate categorică în viitorul parlament după alegerile din octombrie. Totuşi, în niciun sondaj partidul nu este cotat cu şansa de a obţine două treimi din mandate, care i-ar da puterea de a schimba Constituţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.