Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Spania - Noua lege care ar trebui să înăsprească pedepsele prădătorilor sexuali oferă portiţe de scăpare pentru cei condamnaţi deja

click sanatate
contact sexual

Un scandal a izbucnit în Spania după ce s-a aflat că o nouă lege, intrată în vigoare luna trecută şi menită să înăsprească pedepsele pentru infracţiuni sexuale, are lacune şi oferă, de fapt, avocaţilor portiţe juridice pentru a obţine reducerea sentinţelor deja pronunţate ale clienţilor lor, relatează BBC, potrivit News.ro.

Legea supranumită popular „doar da înseamnă da” a fost urmarea unui caz care a produs multă emoţie în societatea spaniolă şi a dus la proteste şi demonstraţii de masă. Este vorba despre celebrul caz „Manada” sau „haita de lupi”, datând din 2016, când cinci bărbaţi au violat o tânără de 18 ani în Pamplona.

Noua lege a intrat în vigoare luna trecută, dar potrivit presei spaniole, cel puţin patru infractori sexuali pot acum să părăsească mai devreme închisoarea ca urmare a noilor schimbări legislative. Avocaţii au obţinut, de asemenea, reduceri de pedeapsă pentru agresori condamnaţi în cel puţin alte opt cazuri. De asemenea, un avocat chiar din cazul „Manada”, care a dus la schimbarea legislaţiei, a dezvăluit că lucrează pentru a obţine o reducere a pedepsei pentru unul dintre cei cinci condamnaţi pentru atacul din 2016.

Acest lucru este posibil din cauza faptului că, potrivit Codului penal spaniol, atunci când este introdusă o nouă lege, noile sentinţe prevăzute în cadrul acesteia pot fi aplicate retroactiv infractorilor condamnaţi, dacă aceştia au de câştigat. Astfel, în unele cazuri, avocaţii au susţinut că noua lege stabileşte pedepse minime mai mici şi, prin urmare, sentinţele iniţiale ale clienţilor lor ar trebui reduse.

PRĂDĂTORI SEXUALI CARE SCAPĂ MAI IEFTIN

Presa a început să semnaleze anomaliile la care a dus noua lege.

Antonio S., un profesor de engleză din Madrid care a fost închis pentru trei infracţiuni de abuz sexual, a fost eliberat luna trecută din închisoare după ce noua lege spaniolă privind violul a intrat în vigoare. Legea trebuia să fie mai aspră decât prevederile care erau în vigoare anterior, dar, de fapt, a făcut ca profesorul să execute doar doar jumătate din pedeapsa cu închisoarea pe care o primise, deoarece infracţiunea pentru care a fost condamnat nu era inclusă în noua lege, relatează Euronews.

Victimele sale aveau între 16 şi 17 ani şi erau elevii săi, foşti elevi sau prieteni ai acestora. La un moment dat, refuzat de unul dintre ei, profesorul i-a oferit suma 1.200 de euro pentru o felaţie. Antonio S. este acum unul dintre numeroşii infractori sexuali care beneficiază de ceea ce experţii spun că este o lacună în noua lege care ar fi trebuit să fie un câştig pentru victimele abuzurilor sexuale.

Astfel, într-un alt caz recent, unui bărbat care primise opt ani de închisoare pentru că şi-a abuzat sexual fiica vitregă în vârstă de 13 ani i-a fost redusă pedeapsa cu doi ani de către un tribunal din Madrid.

Un alt bărbat, care a violat o femeie în vârstă de 67 de ani în propria casă, a fost condamnat la trei ani şi 10 luni de închisoare, dar un tribunal din Barcelona a decis că, în conformitate cu noua lege, pedeapsa ar trebui să fie între doi şi patru ani.

În Majorca, doi agresori sexuali închişi pentru trei ani pot fi eliberaţi, a decis instanţa, deoarece au executat deja doi ani.

MINISTRUL EGALITĂŢII PROVOACĂ O REVOLTĂ ÎN RÂNDUL JUDECĂTORILOR

Pe fondul controversei legate de recentele reduceri de pedepse, ministrul de finanţe, María Jesús Montero, a declarat că, în opinia sa, legea trebuie revizuită „pentru că, în mod evident, scopul... nu a fost acela de a reduce pedepsele pentru abuzul asupra minorilor, ci dimpotrivă”.

Ministrul spaniol al egalităţii, Irene Montero, cea care depus eforturi pentru intrarea în vigoare a noii legi, a apărat legislaţia şi a dat vine pe judecători. Ea a spus că „machismul îi poate determina pe unii judecători să aplice legea în mod incorect”.

Comentariul ei a provocat revoltă în rândul magistraţilor, a declarat pentru BBC Carlos Flores, profesor de drept la Universitatea din Valencia. „Doamna Montero a decis să dea toată vina pe judecători şi să nu recunoască o greşeală”, a spus profesorul. Principalele asociaţii de judecători au respins într-un comunicat comun afirmaţia ministrului, care suspectează o părtinire din partea magistraţilor bărbaţi.

„În prezent, 55% dintre judecătorii spanioli sunt femei, aşa că a le acuza de "machism" este o insultă. Iar educaţia juridică a judecătorilor în probleme de gen se desfăşoară de mult timp”, a subliniat profesorul Flores.

PROBLEME PENTRU COALIŢIE

Profesorul a remarcat şi că ministrul justiţiei, Pilar Llop - socialistă - nu a comentat această „jenă juridică majoră” pentru guvern. El vede în această tăcere un semn că noua lege „sporeşte diviziunile din coaliţie” dintre socialişti şi Podemos, partidul minoritar din coaliţia de stânga.

Această dispută este deosebit de incomodă pentru guvernul premierului socialist Pedro Sánchez, care a făcut din egalitatea de gen un obiectiv politic major de când a preluat puterea, la începutul anului 2020. Noua lege a fost una dintre reformele de referinţă ale guvernului, provocată de indignarea generală după ce cei cinci inculpaţi din cazul „Manada” au fost găsiţi vinovaţi de abuz sexual, dar nu şi de viol, şi au primit pedepse cu 9 ani de închisoare în procesul iniţial. După proteste în masă, Curtea Supremă a majorat în 2019 pedepsele cu închisoarea la 15 ani.

La procesul iniţial, bărbaţii fuseseră exoneraţi de acuzaţia de viol pe motiv că nu au fost folosite nici violenţa, nici intimidarea. Acum, noua lege a fost construită având la bază principiul consimţământului. Astfel, conform noii legislaţii, victimele nu mai trebuie să dovedească faptul că au suferit violenţe sau intimidări sau că au opus rezistenţă fizică pentru a demonstra că au suferit o agresiune sexuală. Orice act sexual fără consimţământ va putea fi considerat agresiune, de unde sloganul „doar da înseamnă da” .

„Chiar dacă te întorci la o lege mai punitivă, nu o poţi aplica retroactiv. Vom avea cu siguranţă un număr din ce în ce mai mare de cazuri revizuite”, spune profesorul Carlos Flores.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.