Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Spania: Un rapper controversat a declanșat o polemică națională despre libertatea de exprimare

Blacknews.ro
Spania justitie justice

Guvernul spaniol a anunţat că are în vedere reducerea pedepselor pentru "exces în exercitarea libertăţii de exprimare", după o polemică declanşată de condamnarea la închisoare a unui rapper, care a primit susţinerea unor artişti celebri ca Pedro Almodovar sau Javier Bardem, relatează AFP.

Citește și: Rareș Bogdan, către Ludovic Orban și Florin Cîțu: Vreți să ne batem pe un partid de 10-15%?

Într-un comunicat publicat luni seara, executivul spaniol, format dintr-o coaliţie între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi stânga radicală, a indicat că pregăteşte o "reformă" astfel ca "excesele verbale comise în cadrul manifestărilor artistice, culturale sau intelectuale" să nu fie sancţionate de dreptul penal.

Potrivit acestui comunicat, sancţionarea penală a acestor "excese" "descurajează libertatea de exprimare".

Ministerul justiţiei va propune în schimb pedepse "disuasive", închisoarea fiind exclusă, şi doar pentru a sancţiona "comportamentele ce prezintă în mod clar un risc pentru ordinea publică sau incitare la comportamente violente".

Acest anunţ al guvernului intervine după polemica generată de condamnarea la nouă luni de închisoare a rapperului Pablo Hasel pentru mesaje pe Twitter în care a atacat monarhia sau forţele de ordine spaniole, acuzându-le de tortură şi asasinate.

Pablo Hasel a fost condamnat pentru apologia terorismului şi pentru injurii şi calomnie împotriva Coroanei şi a statului, iar la 28 ianuarie justiţia i-a dat 10 zile pentru a se duce de bună voie la închisoare, ceea ce el refuză.

Pedeapsa în cazul său este marcată de "o lipsă de proporţionalitate pe care executivul a identificat-o deja după publicarea acestei hotărâri", a admis marţi purtătoarea de cuvânt a guvernului, Maria Jesus Montero.

La Madrid şi Barcelona au avut loc manifestaţii de sprijin, iar regizorul Pedro Almodovar, actorul Javier Bardem şi alţi peste 200 de artişti spanioli au semnat un apel în favoarea rapperului.

"Ne-am unit pentru a ne arăta susţinerea faţă de Pablo, pentru a cere să fie lăsat în libertate şi pentru a cere retragerea din codul penal a acestui tip de delicte care nu fac decât să limiteze nu doar libertatea de exprimare, ci şi libertatea ideologică şi artistică", potrivit apelului, în care Spania este comparată cu "Turcia sau Maroc".

ONG-ul Amnesty International s-a alăturat acestor critici, afirmând că "nimeni nu trebuie să fie condamnat penal pentru că a transmis pe Twitter sau a cântat ceva neplăcut sau scandalos".

Cazul lui Pablo Hasel aminteşte de cel al unui alt rapper spaniol, Valtonyc, care s-a exilat în Belgia în mai 2018 după confirmarea condamnării sale, în Spania, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru "apologia terorismului" şi a grupării separatiste basce ETA, "injurii la adresa Coroanei" şi "ameninţări", în cântecele sale.

Condamnările lui Valtonyc - care face obiectul unui mandat de arestare european -, Pablo Hasel şi ale altor persoane cunoscute în Spania pentru delicte similare au fost criticate vehement de stânga radicală Podemos, partener al socialiştilor la guvernare.

În 2018, CEDO a decis în defavoarea Spaniei în legătură cu condamnarea la închisoare sau amendarea a doi susţinători ai independenţei Cataloniei care au dat foc, în 2007, unei fotografii a cuplului regal spaniol, considerând că decizia justiţiei spaniole le-a încălcat dreptul la libertatea de exprimare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.