Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în SUA, după ce şeful diplomaţiei, Mike Pompeo, ar fi insultat o jurnalistă: Care a fost motivul disputei

pbs
Mike Pompeo

O jurnalistă americană a povestit cum şeful diplomaţiei Statelor Unite, Mike Pompeo, şi-a pierdut cumpătul vineri, după ce a fost insistent întrebat despre probleme legate de cazul ucrainean aflat în centrul procesului de destituire al lui Donald Trump, potrivit AFP, anunță news.ro.

Într-un comunicat cu un ton foarte agresiv denunţând "lipsa de integritate" a multor jurnalişti, secretarul de Stat a acuzat sâmbătă o jurnalistă că l-a "minţit".

Totul a pornit de la un interviu acordat dimineaţă pentru NPR, radioul public american.

Buletine noi! CTP, reacție la isteria apărută: 'Unii privesc asta ca și când li s-ar înfige un cip în cap. Ce minte îngustă au atâția oameni'

Interviul a avut drept subiect Iranul, dar jurnalista Mary Louise Kelly a abordat problema Ucrainei, în contextul în care Trump este în prezent inculpat pentru abuz de putere în faţa Senatului american, pentru că a făcut presiuni la Kiev să obţină anchete despre adversarii democraţi.

Mike Pompeo, un susţinător al lui Trump, este acuzat personal că nu a apărat-o pe fosta ambasadoare a SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, destituită din funcţie în primăvară, după ce a fost obiectul unei campanii de denigrare condusă de Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump.

"Datoraţi scuze ambasadoarei Marie Yovanovitch?", l-a întrebat jurnalista.

A urmat un schimb de replici tensionate, în care Pompeo a asigurat că "a apărat fiecare responsabil al departamentului de Stat", în timp ce ea întreba, în zadar, cu ce ocazie a apărat-o public pe Marie Yovanovitch.

"Am spus tot ce aveam de spus astăzi. Mulţumesc", a afirmat sec Mike Pompeo.

Însă povestea nu s-a încheiat aici şi Mary Louise Kelly a povestit vineri seară la NPR. "S-a aplecat, s-a uitat spre mine furios" înainte de a "părăsi încăperea", a explicat ea.

O consilieră i-a cerut apoi jurnalistei să o urmeze în salonul privat al secretarului de Stat, dar fără microfon.

"Era acolo să mă aştepte şi a strigat la mine" timp de zece minute. "Nu a fost încântat că a fost întrebat despre Ucraina", a precizat ea, asigurând că a insultat-o de-a lungul întregii conversaţii.

Potrivit jurnalistei, Mike Pompeo i-a spus: "Credeţi că americanii sunt interesaţi de Ucraina?". Apoi, el le-a cerut consilierilor să-i aducă o hartă a lumii fără numele ţărilor pentru ca ea să-i indice cu degetul unde este situată Ucraina.

"Oamenii vor auzi despre toate astea", a ameninţat secretarul de Stat care în trecut a mai avut conflicte cu jurnaliştii.

În comunicatul său, Mike Pompeo afirmă că jurnalista s-a angajat ca discuţia lor de după interviu să rămână "off the record" şi deci să nu poată folosi nimic public.

Pe de altă parte, potrivit BBC, Kelly afirmă că nu a fost nicio clipă de acord ca interviul să rămână "off the record" şi că a transmis înainte echipei lui Pompeo că intenţionează să-l întrebe despre Iran şi Ucraina.

"Este o ruşine că această jurnalistă a ales să încalce regulile elementare ale jurnalismului şi ale decenţei", a scris el.

Opt morți și tot atâția răniți la o aniversare casnică: Licoarea care i-a răpus pe petrecăreți

Şeful diplomaţiei americane a concluzionat cu o frază plină de ironie lăsând să se înţeleagă că jurnalista nu a fost capabilă să localizeze Ucraina pe hartă. "Este important de notat că Bangladesh nu este Ucraina", a scris el.

NPR a difuzat întregul interviu cu Pompeo, needitat, vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.