Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL internațional după ce Coreea de Nord a efectuat un puternic test nuclear

paginaderusia.ro
arma nucleara

Japonia şi Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP şi dpa. ''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională.

Citește și: Decizie importantă a lui Liviu Dragnea! Ce vrea să STOPEZE șeful PSD și în cine LOVEȘTE

De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Citește și: A lăsat fotbalul pentru o altă meserie! În ce lume se învârte fiul fostului fotbalist Ilie Dumitrescu

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. ''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. La mai puţin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6, conform Agerpres. Precedentul test nuclear nord-coreean fusese efectuat în septembrie 2016, fiind cel mai puternic dintre toate testele nucleare realizate de Phenian începând din 2006.

Beijingul a ''condamnat viguros'' noul test nuclear efectuat duminică de Phenian şi i-a cerut acestuia să renunţe ''la agravarea situaţiei cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese''.

Rusia a estimat, duminică, că noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian merită cea mai fermă condamnare, dar în acelaşi timp a lansat un apel la calm, transmit AFP şi Reuters. ''Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluţiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU şi normele de drept internaţional merită condamnarea cea mai fermă'', relevă un comunicat al Ministerului de Externe rus.

Documentul lansează un apel la calm şi la reţinere de la orice acţiune care ar duce la o nouă 'escaladare' a situaţiei din Peninsula Coreeană. Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un 'succes total'. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.