Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL internațional monstru după publicarea unui best-seller

Jurnalul Annei Frank

O deputată şi un universitar din Franţa au postat vineri online, aşa cum anunţaseră, "Jurnalul Annei Frank" în versiunea în limba olandeză, considerând că această lucrare aparţine de la data de 1 ianuarie 2016 domeniului public, fapt contestat de fondul ('Fonds Anne Frank') care deţine drepturile asupra cărţii, informează agenţia France Presse.

"Anne Frank a murit în 1945 în lagărul de concentrare Bergen-Belsen din Germania, astfel încât la 1 ianuarie 2016 Jurnalul trebuie să se întoarcă în domeniul public", susţine Olivier Ertzscheid, cercetător în domeniul ştiinţelor informaticii.

Vezi și: Sclavagismul nu a fost abolit: Sute de tinere au fost scoase la licitaţie în Orient

Legislaţia franceză respectă o directivă europeană din 1993, care prevede că o lucrare intră în domeniul public la data de 1 ianuarie, după 70 de ani de la moartea autorului "sau a ultimului supravieţuitor", aminteşte AFP. 

Pentru acest text, pentru această mărturie, pentru ceea ce reprezintă, am convingerea că nu există nici o altă luptă decât aceea de a-i asigura libertatea şi nici un alt omagiu decât utilizarea lui, în comun, fără limitări, a scris profesorul pe blogul său în preambulul publicării integrale a jurnalului Annei Frank. (http://affordance.typepad.com//mon_weblog/2016/01/anne-frank.html - AICI)

Citeşte şi: Astrolog renumit prezice sfârșitul lui Vladimir Putin, inclusiv 'eliminarea fizică'

Universitarul, care se prezintă ca fiind un militant foarte ataşat unei viziuni pozitive asupra domeniului public, a publicat în octombrie pe site-ul său două versiuni în limba franceză ale jurnalului Annei Frank, înainte de a le retrage în noiembrie, după o interpelare juridică din partea casei editoriale 'Livre de Poche'.

Cercetătorul a menţionat că la 1 ianuarie 2016 intră în domeniul public şi unele lucrări antisemite, inclusiv "Mein Kampf" de Adolf Hitler. 

Deputata ecologistă Isabelle Attard a postat, de asemenea, versiunea în limba olandeză a lucrării Annei Frank (http://isabelleattard.fr/blog/?s=anne+frank). 

"Trăiască Jurnalul Annei Frank, trăiască domeniul public !", a scris parlamentarul francez pe blogul său, spunând că este pe deplin de actualitate ideea combaterii 'privatizarii cunoaşterii'. 

La puţin timp după cele două anunţuri editoriale din mediul online, fondul 'Anne Frank' a solicitat printr-o scrisoare, atât lui Ertzscheid Olivier, cât şi Isabellei Attard, să renunţe la postarea online a lucrării şi să-şi rectifice declaraţiile, ameninţând cu acţiuni judiciare. 

'Fonds Anne Frank', creat de tatăl tinerei victime a regimului nazist, Otto Frank, are sediul la Basel (Elveţia) şi deţine drepturile de publicare asupra jurnalului tradus până acum în 70 de limbi străine şi vândut în peste 30 de milioane de exemplare. 

Potrivit precizării acestuia, jurnalul este o lucrare apărută postum pentru care durata dreptului exclusiv este de 50 de ani de la data publicării. Textul publicat în întregime în anul 1986 ar fi protejat pentru drepturi de autor până cel puţin în anul 2037. 

"Jurnalul Annei Frank", scris de adolescenta evreică în vârstă de 13 ani în perioada iunie 1942 - august 1944, în timp ce se ascundea împreună cu familia sa la Amsterdam, a fost publicat pentru prima oară în limba olandeză în anul 1947 de către tatăl său, care a eliminat unele pasaje din textul original, aminteşte AFP.AGERPRES

Vezi si: Florin Chilian, atac șocant: Iohannis a ORDONAT incendiul din Colectiv. Trebuie anchetat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.