Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între UDMR și PPMT la Bihor

udmr

Presedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, le-a solicitat luni public liderilor PPMT, inclusiv lui Tokes Laszlo, sa-si dea demisia în urma rezultatelor alegerilor locale, deoarece au scindat votul comunitatii maghiare, iar pentru prima data dupa 1989 organizatia judeteana a UDMR nu va conta pentru alcatuirea majoritatii în CL Oradea, reusind sa obtina doar patru consilieri.

'În loc de sase consilieri la CL Oradea vom avea doar patru consilieri. Iar PNL va avea 18 consilieri locali, ceea ce, cu doua treimi, va face posibila realizarea oricaror proiecte si programe în afara tuturor celorlalti. La Consiliul Judetean, probabil vom putea conta pe sase mandate' a declarat luni, în conferinta de presa, Szabo Odon, care a fost seful de campanie al UDMR Bihor.

Szabo Odon a argumentat ca 'PPMT nu a reusit sa câstige nicio primarie si nici sa aiba reprezentanti în Consiliul Local Oradea ori Consiliul Judetean, dar au împartit comunitatea si au contribuit la slabirea reprezentarii ei în structurile administrative locale pentru a patra oara, la a patra runda de alegeri'.

'Când la al patrulea rând de alegeri nu reusesti sa intri în Consiliul Judetean si Consiliul Municipal si faci doar un singur lucru, sa faci ca reprezentarea comunitatii sa fie mai mica, în aceste momente un politician responsabil care tine cu propria comunitate îsi da demisia si se retrage din viata publica. Îi rog pe domnul Tokes, pe domnul Csomortanyi Zsolt, pe domnul Szilagy Zsolt si pe domnul Zatyko Gyula sa ia aceasta atitudine. Prin demersurile pe care le-au realizat au facut ca astazi PNL-ul sa aiba doua treimi în Oradea si câteva mii de voturi ale maghiarilor din acest judet sa fie aruncate la cosul de gunoi. Nu este posibil. A gresi o data se poate, a gresi de doua ori, mai merge, a gresi a treia oara este o prostie, iar a patra oara înseamna tradare! Eu cred ca aceste lucruri trebuie spuse foarte clar, foarte transant. Daca vor continua pe aceasta cale, domnul Szilagy, domnul Zatyko, domnul Csomortany si domnul Tokes sunt tradatori ai natiei maghiare', a afirmat Szabo Odon.

El a adaugat ca Uniunea este deschisa tuturor cetatenilor maghiari de buna credinta, asa cum a fost pentru Partidul Civic Maghiar, iar unitatea comunitatii maghiare se poate realiza doar în jurul UDMR.

'Cât timp UDMR a fost singura reprezentare politica, ne-am mentinut procentul de 25%. Dupa ce au existat doua partide, UDMR a ajuns la 21%, ceilalti nu au intrat; când au existat trei partide, am ajuns sub 20%. Ceea ce denota o constanta foarte clara, ca comunitatea doreste o unitate, dar în jurul UDMR-ului. Domnul Tokes trebuie sa ia act de acest lucru daca vrea sa fie un reprezentant fidel, coerent al maghiarilor. Este liderul spiritual al acestui grup si nu cred ca radicalismul sovin pe care acestia îl aduc în Oradea este de bun augur', a subliniat Szabo Odon.

Deputatul Uniunii a aratat ca spre deosebire de PPMT care nu a câstigat nicio primarie în judet, UDMR Bihor a câstigat conducerea a 23 de primarii din cele 101 din judet, din care trei sunt noi, iar celelalte 20 sunt cu primari realesi pe functie.

Uniunea va avea aproximativ acelasi numar de consilieri ca si pâna acum, în jur de 240 de consilieri locali si judeteni, iar PPMT va avea 21 de consilieri locali, în timp ce Partidul Civic Maghiar - patru consilieri locali.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.