Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Cultură: Cineaștii acuză - Este o metodă stalinistă

romaniatv.net
corina suteu

Peste 40 de cineaşti au transmis o scrisoare deputaţilor din Comisia de Cultură, acuzând că ministrul Culturii face presiuni pentru a trece, la pachet cu proiectul privind abilitarea Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare, modificări ale legii ce guvernează cinematografia.

“Simulacrul de susţinere publică a ordonanţei de urgenţă este o operaţiune de intoxicare şi de influenţare a legislativului concepută în cel mai pur stalinist-securist, instigată de consilierii doamnei ministru şi pusă în operă de grupul de interese aflat în spatele domniei sale. E vorba de un simulacru pentru că cei mai mulţi dintre semnataril „scrisorii de adeziune” nu cunosc măsura pe care o susţin, căci textul ordonanţei nu a fost făcut public! „Exprimarea sprijinului maselor de cineaşti” este urmare a unui mesaj trimis de doamnele Solomon, Giurgiu şi Creţulescu, reprezentante a trei familii dominatoare în cinematografia autohtonă”, a declarat regizorul Cristian Comeagă, pentru MEDIAFAX.

Elena Udrea, ATAC la autoritatea lui Iohannis: Cine este la butoane

Reacţia celor 40 de cineaşti vine după ce ministrul Culturii, Corina Şuteu, a încercat să forţeze menţinerea acestei ordonanţe în legea de abilitare, chiar şi după ce Comisia de Cultură a Senatului a respins-o, printr-o acţiune promovată insistent în cercuri ale cinematografiei de către cele trei „favorite”.

Un alt lucru criticat de regizorul Comeagă a fost propunerea ministrului de a constitui “o secţiune de concurs pentru filmele de micro-buget, dedicată experimentului artistic cinematografic şi debutului antreprenorial în domeniul producţiei, ar fi binevenită în acest sens”.

“Frumos gând, dar întrebati-i şi pe cei mulţi care au trecut de faza “micro-debutului” şi acum bat pasul pe loc, pentru că la secţiunea “consacraţi” nu au loc de granzi.În fine, autorii nu spun plebei care o ţine în urale şi ovaţii că în loc să fie încurajată finanţarea privată, cinematografia va fi etatizată, căci toate sursele de finanţare vor fi direcţionate către fondul cinematografic, aşa că film nefinanţat de stat nu va putea exista nici măcar teoretic. Fondul va finanţa 100% filmele celor care merită, iar cine merită se ştie dinainte; plebea, ori va primi un şut în dos, ori va primi 50-60% din buget, va căuta în zadar sursa pentru restul (care nu va mai exista), aşa că îşi va trage singură un şut în dos şi va da banii înapoi pentru că nu va putea să acopere bugetul necesar. Şi unde se vor duce banii returnaţi? Ştim deja”, a mai spus regizorul Comeagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.