Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Guvern: Sindicaliştii din învăţământ anunţă proteste de stradă

botosaninecenzurat.ro
proteste profesori

Scandal la Guvern după negocierile dintre sindicatele din învăţământ şi autorităţi. Sindicaliştii nu sunt de acord cu propunerile guvernanţilor şi spun că vor protesta în stradă.

Premierul Dacian Cioloș a propus sindicatelor din învățământ o creștere a salariilor, în medie, cu 10% din august 2017, argumentând că nu există bani pentru majorarea salariilor mai devreme, a declarat, vineri, Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria. "Ni s-a propus o creștere a salariilor în medie cu 10%, dar cam la calendele grecești, adică peste un an, un an și ceva, cu amendamentele că toate vor fi de acum croite, aranjate și va fi dată o ordonanță de urgență. Arhitectura salariilor va urmări întru câtva ceea ce s-a materializat la sănătate", a spus Hadăr.

Citeşte şi: Previziune catastrofală pentru România: Cutremur de 7,9 grade şi secetă cumplită

El a adăugat că sindicatele nu sunt de acord cu această propunere și că marți, 24 mai, va avea loc o nouă rundă de discuții, "cu bugetul în față". "Era vorba de o reașezare a grilei de salarizare, practic o nouă organigramă mult mai aproape de pretențiile noastre. Nu e vorba de creșterea tuturor salariilor cu 10%, ci de o creștere în medie. A rămas să primim grila, astăzi sau mâine, și să ne uităm pe ea până marți să vedem ce putem discuta", a mai spus liderul sindical. Potrivit acestuia, premierul le-a spus liderilor sindicali că Guvernul dispune de 2,3 miliarde de lei pentru tot sistemul bugetar, iar pentru educație de suma de 69 de milioane de lei. "Noi am venit cu alte propuneri: o creștere de 5% din august și alte 5 procente din ianuarie 2017 (...) Dacă o țară nu găsește 150 de milioane de euro ca să estompeze o serie de proteste, atunci este o țară cu probeleme masive", a mai spus Hadăr.

Citeşte şi: Descoperire revoluţionară: Specialiştii au un tratament revoluţionar împotriva cancerului la sân

Vineri, sindicatele din învățământ s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloș, cu vicepremierul Vasile Dîncu, cu ministrul Educației, Adrian Curaj, și cu cel al Muncii, Dragoș Pâslaru, pentru a discuta pe tema salarizării bugetarilor. Reprezentanții sindicatelor au avut marți, 17 mai, o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar. Învățământul superior românesc nu primește creșteri salariale în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar, iar reprezentanții acestui sector afirmă că nu își asumă proiectul de act normativ în acest sens și că vor decide în zilele următoare cum vor reacționa, a spus Hadăr, după discuțiile de marți. În acest context, 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00, a anunțat, pe 19 mai, într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale, conform Agerpres.

Citeşte şi: Super-arma creată de România şi Turcia: Cum arată Dragonul de Piatră / VIDEO

Anton Hadăr a vorbit şi la RTV despre această problemă imensă. " Nu-mi place să fac proteste împotriva unui om pe care l-am simpatizat. Noi am fost cei mai corecţi, nu am avut discrepanţe. Ne-am dus cu 0 şi am plecat cu 0. Nu se poate aşa ceva. Cum să trăim cu salarii de cinci milioane de lei vechi. Suma este ridicolă, se poate găsi. Asta i-am spus şi eu domnului ministru. Ei vor să ne dea acum ceva pentru august 2017. Cum vine asta? La 1 iunie vom intra în grevă. Nu avem cum să adunăm lumea mai devreme de 1 iunie. Aştept ca politicienii, liderii de partid să vorbească despre această situaţie.", a spus Hadăr.

Potrivit lui Hadăr, Dacian Cioloş a propus, vineri, la Palatul Victoria, sindicatelor din învăţământ o creştere a salariilor, în medie, cu 10% din august 2017. "Premierul este cel care ne-a propus această creştere cu 10 procente, argumentând faptul că mai mult nu se poate. Şi când i-am spus să venim mai către vremurile actuale, pentru că au în mână pixul prin care vor concepe bugetul anului următor, a spus că sunt prea multe contracte angajate din anii anteriori încât nu poate să dea mai mult la Educaţie, pentru că se depăşeşte 3% deficitul bugetar. Dacă asta e situaţia, vom analiza şi noi şi vom proceda în consecinţă. Un prim-ministru poate să găsească, a fost chiar o discuţie la ieşirea din sală între mine şi domnia sa şi i-am spus să găsească o soluţie că nu ne arde nici nouă de proteste, dar dacă nu se poate să se găsească mergem înainte pe proteste, n-avem ce face", a spus Anton Hadăr, după întâlnirea cu premierul Cioloş. Întrebat dacă va mai avea loc marşul de protest anunţat de salariaţii din învăţământ pentru 1 iunie, Anton Hadăr a afirmat: "Absolut. Eu vă pot spune că sunt uimit de ceea ce se întâmplă în învăţământul superior românesc. Sunt anunţat că vin trei autocare de la Universitatea 'Gheorghe Asachi' din Iaşi, trei autocare de la Universitatea vecină 'Alexandru Ioan Cuza', lucru care nu mi s-a întâmplat niciodată, semn că oamenii au înţeles că este momentul să protesteze, pentru că ni se pare că Educaţiei i se acordă o importanţă absolut nesemnificativă, paradoxal, de la un Guvern al societăţii civile".

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a spus că FSLI a cerut premierului la întâlnirea de vineri să găsească o soluţie pentru aplicarea acestei Ordonanţe privind salarizarea mai devreme de 1 august 2017. "Am cerut primului-ministru să găsească o soluţie de a veni cu o aplicare a acestei Ordonanţe mai devreme decât 1 august 2017, pentru că este greu să-i explici unui învăţător care are acum 980 de lei net sau unui profesor cu 1.080 de lei să mai aştepte un an. Vedem dacă până marţi se întâmplă ceva. Oricum (...) nu suntem de acord cu această manieră şi cerem Guvernului (...) să încerce să găsească o soluţie. Altfel, ceea ce am anunţat alaltăieri rămâne în grafic, pe data de 1 iunie va fi un marş de protest de proporţii în Capitală", a arătat Hăncescu. Potrivit acestuia, în prezent în învăţământ nu există diferenţe de salarizare, aşa cum se întâmplă în Sănătate. "Aşa cum se preconizează e vorba de o creştere medie cu 10%, nu 10% de la debutant până la final de carieră. Dar asta rămâne de văzut marţi. (...) Oricum este foarte complicat. Faptul că în momentul de faţă între treptele de vechime diferenţa este foarte mică este greu tehnic să dai măriri diferite pentru profesorii tineri, pentru că sunt diferenţe de câteva zeci de lei între aceste salarii. (...) În învăţământ, în momentul de faţă, salariile sunt identice şi în Satu Mare şi în Constanţa şi în Bucureşti. Nu există diferenţe, aşa cum se întâmplă în Sănătate, diferenţele între salariile medicilor din Slobozia sau Bucureşti", a susţinut Simion Hăncescu.

Protestele vor fi susţinute şi de Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Consiliul Naţional al Elevilor, potrivit reprezentanţilor acestora, care au participat, la rândul lor, la întâlnirea de la Guvern. "Noi, Asociaţia Elevilor din Constanţa, susţinem mişcările de protest ale federaţiilor sindicale reprezentative şi cererile acestora pe creşterile salariale, deoarece nu putem avea dascăli motivaţi care să vină la clasă şi să performeze în educarea tinerei generaţii dacă salariile nu sunt motivante. De asemenea, o altă problemă pe care noi am pus-o în discuţie astăzi domnului prim-ministru este decontarea integrală a navetei care este un factor al abandonului şcolar. (...) Din păcate, domnul prim-ministru şi domnul ministru al Educaţiei nu ne-au oferit o promisiune certă, ne-au spus doar că vor analiza situaţia", a precizat Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Totodată, Andrei Turtică, de la Consiliul Naţional al Elevilor, a afirmat: "Şi noi susţinem calendarul protestelor organizate de Federaţia Sindicatelor 'Spiru Haret', FSLI şi Alma Mater, alături de părinţi. (...) Acţiunile de protest se vor desfăşura în cadrul pauzelor dintre orele de curs. Vor fi discuţii între elevi şi profesori în intervalul acela din care să reiasă necesitatea finanţării sistemului de educaţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.