Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL MONDIAL după decernarea Premiului Nobel pentru Literatură: Scriitorii sunt REVOLTAȚI

Premiile Nobel

Acordarea premiului Nobel cântăreţului american Bob Dylan a provocat nedumerirea unor scriitori, ridicând semne de întrebare cu privire la definiţia chiar a termenului de scriitor, relatează AFP.

Bob Dylan este primul cântăreţ laureat cu Nobelul pentru literatură, în timp ce scriitori importanţi precum Philip Roth, Joyce Carol Oates sau Don De Lillo (pentru a menţiona doar scriitori americani) aşteaptă în van să fie recompensaţi cu prestigioasa distincţie.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul jafului lui Kim Kardashian: Ce detalii o dau de gol pe vedetă

După anunţul Academiei suedeze, comentariile ironice şi-au făcut apariţia pe reţelele de socializare. "Academia care nu l-a recunoscut niciodată pe Jorge Luis Borges l-a ales Dylan ...", se spunea într-unul dintre acestea.

"Numele lui Dylan a fost adesea citat în ultimii ani, însă întotdeauna acest lucru a fost luat ca o farsă", îşi aminteşte Pierre Assouline, unul dintre membrii Academiei Goncourt.

Citește și: Ea e femeia care reprezintă România la Miss Earth 2016: Cu ce se ocupă tânăra de 24 de ani / FOTO

"Să-i acorzi Premiul Nobel pentru literatură e dureros", a declarat romancierul pentru AFP. "Îmi place Dylan, dar nu are o operă. Cred că Academia Suedeză s-a făcut de râs. Este dispreţuitor faţă de scriitori", a completat el.

Scriitorul scoţian Irvine Welsh împărtăşeşte aceeaşi părere. Pe contul său de Twitter, romancierul a precizat că premiul acordat lui Dylan a fost alegerea "unor hippie bătrâni bolborosind cu prostate fetide".

Citește și: DEZVĂLUIRILE unei vedete despre Donald Trump: Unele nu aveau sutien, altele erau goale! Intra cum voia

Pe de altă parte, scriitorul britanic Salman Rushdie, autorul bestseller-ului internaţional "Versetele satanice", a preferat fair-play-ul, felicitând "alegerea excelentă" a Academiei Suedeze.

"De la Orfeu la Faiz, cântecul şi poezia au fost întotdeauna strâns legate. Dylan este moştenitorul genial al tradiţiei barzilor", a scris el pe Twitter.

Citește și: Dovedit științific: Femeile vorbesc mai mult decât bărbații, iar numărul cuvintelor rostite în plus e URIAȘ

"Puriştii şi alţi plângăcioşi vor denunţa cu siguranţă sacrilegiul, pervertirea spiritului Nobel, însă eu sunt încântat (...)", a comentat scriitorul Alain Mabanckou, evident "satisfăcut" de alegerea Academiei Suedeze.

La rândul său, romancierul Philip Margotin, coautor al unui volum dedicat lui Bob Dylan ("Bob Dylan, la totale", apărut în 2015), laudă alegerea făcută anul acesta pentru Nobelul pentru literatură, apreciind că autorul celebrului "Like a Rolling Stone" este "marele poet în viaţă al Americii secolului XX".

Citește și: Ea e CEA MAI FRUMOASĂ profesoară din lume: Cum a fost filmată în timp ce preda / VIDEO

Bob Dylan, aminteşte AFP, a publicat puţine opere, dintre care un singur roman, "Tarantula", apărut în 1966. Publicarea primului volum al "Cronicilor" sale a avut însă un succes colosal la public, cu peste 500.000 de exemplare vândute în SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Miley Cyrus a făcut SHOW PORNO pe scenă: Fanii au pipăit-o în zonele intime și au sărutat-o / VIDEO 18+

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.