Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL pe numirile la DNA, PÎCCJ şi DIICOT: CNSAS aruncă în aer motivele invocate de Klaus Iohannis

ziuaconstanta.ro
CNSAS sediu

Preşedintele Colegiului CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), Constantin Buchet, răspunde la acuzaţia că instituţia nu a trimis în timp util adeverinţele pentru cei cinci procurori propuşi pentru funcţii de conducere, motiv pentru care preşedintele Iohannis a respins numirile. CSM a transmis joi că a solicitat la CNSAS adeverinţele care să ateste faptul că procurorii nu au colaborat cu fosta Securitate, însă CNSAS nu a răspuns în termenul de 15 zile prevăzut de art. 48 alin. (12) al Legii 303/2004.

Reprezentantul CNSAS afirmă că în cazul Adinei Florea, propunerea pentru şefia DNA, exista deja adeverinţa pe site-ul Consiliului, deci nu mai era nevoie de emiterea unei noi adeverinţe.  Verificările pentru ceilalţi procurori erau imposibil de făcut în 15 zile, pentru că arhivele fostei Securităţi sunt deţinute de mai multe instituţii, mai susţine Constaintin Buchet, într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO.

"Am trimis o adresă către CSM. Există o adeverinţă pe numele doamnei Florea Adina, care e şi pe site. Asta e procedura acum, nu se mai trimite adeverinţa, ci rămâne pe site-ul instituţiei. Restul persoanelor înaintate prin adresă de CSM se procesează verificările, pentru că noi avem şi corespondenţă cu instituţiile deţinătoare ale arhivelor fostei Securităţi. Termenul e scurt, dar încercăm să ne încadrăm marja unui răspuns instituţional, pentru că noi nu evaluăm numai ceea ce avem noi în arhiva proprie, ci efectuăm corespondeţă cu deţinătorii. În unele cazuri nu au fost nici datele personale transmise în timp util", a declarat Buchet.

Pe de altă parte, preşedintele Colegiului CNSAS afirmă Antonia-Eleonora Constantin, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nici măcar nu are vârsta care să necesite asemenea verificări. "E o persoană care nu are vârsta. Doamna Constantin e născută în 1975", a precizat Buchet.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua ajută ficatul. Care sunt obiceiurile care distrug acest organ

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului Justiţiei pentru DNA, Parchetul General şi DIICOT, printre acestea numărându-se şi cea a Adinei Florea, nominalizată de Tudorel Toader în funcţia de procuror-şef DNA.

În luna octombrie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcţii de conducere:

- Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
- Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism;
- Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", transmite Administraţia Prezidenţială.

CITEȘTE ȘI: Ghimbirul, plusul de prospeţime în bucătărie: Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a-l folosi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.