Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL şi acuze dure în Camera Deputaţilor: Se cere demisia unui ministru / VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Camera Deputatilor

Reprezentanţii partidelor de opoziţie au criticat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", activitatea ministrului Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, cerându-i demisia din Executiv. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat, că "este un dezastru ca Guvernul să se uite spre autorităţile publice locale cu dispreţ şi să le taie orice speranţă de investiţii în interes public" şi a cerut demisia ministrului Finanţelor.

Citeşte şi: Explicaţii 'marca Băsescu' ale ministrului Finanţelor:Viscolul e de vină pentru investiţiile scăzute

Potrivit acesteia, PNL solicită demisia lui Viorel Ştefan deoarece a tăiat investiţiile în primul trimestru al acestui an, nu îşi poate respecta angajamentul de deficit bugetar şi riscă intrarea în procedura de deficit excesiv la nivelul UE, precum şi pentru colectarea "dezastruoasă" a sumelor la bugetul de stat din primele trei luni, fapt pentru care ar trebui să demisioneze şi preşedintele ANAF. "Uitaţi-vă spre marii contributori şi puteţi să creşteţi colectarea din TVA", i-a transmis Turcan ministrului, conform Agerpres.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, două noi numiri în funcţii-cheie din Guvern: Pe cine a ales premierul

Ea a adăugat că Viorel Ştefan, înainte de a-şi da demisia, trebuie să prezinte o proiecţie economică asupra legii salarizării unitare. La rândul său, deputatul PNL Dan Vâlceanu a afirmat că de la începutul acestui an investiţiile s-au prăbuşit, iar din fondurile europene nu s-a atras nimic după primul trimestru. "Realitatea este că e haos şi PSD încearcă să ascundă acest lucru prin minciuni de genul dublăm sau triplăm salarii. (...) Domnule Viorel Ştefan, sunteţi pe cale să deveniţi Iordache 2", a spus deputatul liberal.

Deputatul USR Claudiu Năsui a exprimat îngrijorările formaţiunii pe care o reprezintă referitor la felul în care funcţionează economia şi a subliniat că Eximbank şi CEC ar trebui să beneficieze de un management depolitizat. Parlamentarul USR l-a felicitat însă pe ministrul Finanţelor pentru două lucruri: "A continuat unul dintre cele mai importante proiecte de transparenţă bugetară din Europa, platforma transparenta-bugetara.gov.ro, începută anul trecut, şi pentru desfiinţarea formularului 088 şi continuarea unor eforturi de debirocratizare în cadrul Ministerului Finanţelor".

Deputatul PMP Eugen Tomac a abordat pe larg o serie de aspecte legate de codul economic al României, despre care a spus că este în întârziere. Tomac a semnalat faptul că acest cod economic conţine şi reduceri de taxe şi i-a transmis ministrului Finanţelor că de fapt se întârzie cu bună ştiinţă adoptarea acestui pachet legislativ pentru ca actualul Guvern să mai renunţe la unele măsuri din cele anunţate în campania electorală. În replică, deputatul PSD Leonardo Badea a accentuat faptul că România are un tablou macroeconomic sustenabil. "Evoluţiile macroeconomice şi fiscal-bugetare sunt în prognoza pe care am fundamentat-o privind obţinerea unei creşteri economice de 5,2% cu un deficit bugetar sub 3% şi ca să nu îşi mai facă nimeni griji ne vom îndeplini sută la sută angajamentele făcute", a spus parlamentarul social-democrat.

Potrivit acestuia, datele statistice oficiale confirmă evoluţiile peste prognozele făcute la nivel guvernamental. "Conform tuturor estimărilor, vom înregistra cea mai ridicată creştere economică din UE în 2017", a subliniat Leonardo Badea. Totodată, deputatul ALDE Varujan Vosganian a opinat că discuţia făcută în plenul Camerei pe tema activităţii şi performanţei Ministerului de Finanţe este una pur politicianistă şi a amintit că recent a fost reconfirmată atractivitatea României pentru investiţii străine. "Mi se pare ciudat ca, după ce un buget abia a fost votat, dumneavoastră să aveţi deja confuzii. (...) Prea vă grăbiţi, mai aşteptaţi puţin, abia au fost alegeri, nu puteţi să cereţi demisia Guvernului după ce abia au avut loc alegeri", le-a transmis Varujan Vosganian deputaţilor din opoziţie. Grupul minorităţilor şi cel al UDMR nu au participat la dezbaterile din cadrul "Orei Guvernului" la care a fost invitat ministrul Finanţelor Publice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.