Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaş în Germania după un mare concert neonazist

getty
neonazi

Poliţia din landul german Turingia a deschis o investigaţie în legătură cu un concert neonazist desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea Themar şi care a fost unul dintre cele mai mari concerte de acest fel care au avut loc în ultimii ani în Germania, elementul inedit de această dată fiind însă faptul că imagini de la eveniment arată un grup de participanţi care fac salutul nazist, informează luni agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Circa 6.000 de simpatizanţi ai extremei drepte au luat parte la acest concert ce a avut ca temă 'Rock împotriva străinătăţii'. 

Evenimentul din micul sat ce numără doar circa 3.000 de locuitori s-a desfăşurat fără incidente, însă apariţia pe reţelele de socializare a unei înregistrări video în care un grup numeros de participanţi sunt văzuţi ridicând braţul drept în timp ce strigă 'heil Hitler' a alertat autorităţile. 

Întrucât calitatea imaginilor este slabă, poliţia a făcut apel la colaborarea cetăţenilor pentru a identifica persoanele din acel grup, deocamdată fiind cunoscută identitatea a 440 de participanţi la concert, dintre care şase au fost arestaţi. 

Însă tot poliţia este acuzată pe contul ei de Facebook şi pe cel al ministrului de interne că nu a reacţionat la timp, mulţi internauţi privind cu scepticism declaraţiile în care forţele de ordine susţin că au aflat de gestul acelui grup abia atunci când au văzut imaginile. 

Prin urmare, premierul landului Turingia, Bodo Ramelow, a sugerat în timpul unei intervenţii televizate revizuirea legislaţiei privind dreptul de reuniune, astfel încât să se evite repetarea unor astfel de scene şi în asemenea cazuri să nu mai poată fi invocată libertatea de exprimare. 

Potrivit ultimului raport anual al Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei, serviciul german de informaţii interne, concertele şi festivalurile muzicale sunt folosite tot mai frecvent de cercurile extremei drepte germane pentru a-şi consolida legăturile identitare şi pentru a-şi crea reţele de simpatizanţi. 

Anul trecut au fost organizate în Germania 223 de concerte de genul celui din localitatea Themar, faţă de 199 în anul 2015. 

Acelaşi raport al serviciului german de informaţii interne evidenţiază un astfel de concert desfăşurat anul trecut în luna mai, tot în landul Turingia, sub sloganul 'Rock pentru identitate' şi marcat de acţiuni de instigare împotriva refugiaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.