Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul care a rupt UDMR de coaliție ia AMPLOARE - Se lasă cu proces

sigla UDMR
UDMR

Decizia interzicerii accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariției unor incidente, luată de Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Harghita.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, în urma acțiunii din instanță, hotărârea Consiliului Local Sânmartin se suspendă de drept.

Citește și: Protestatarul #rezist Dide SE LAUDĂ că a fost DELEGAT USR - PLUS la alegeri și cere 10.000 de euro pentru a continua protestele de stradă: fără muncă la birou

„Am atacat în contencios administrativ la Tribunalul Harghita hotărârea Consiliului Local Sânmartin prin care se interzicea accesul în cimitirul din Valea Uzului. Am considerat ilegală această hotărâre care a fost suspendată de drept. Orice alt demers intră în sfera legii penale. După atacarea în instanță a HCL-ului respectiv, de Ziua Eroilor, 6 iunie, pot avea loc în cimitir manifestări. Cimitirul Valea Uzului este un domeniu public, astfel că nu pot fi îngrădite drepturi și libertăți”, a spus Andrei.

Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, decisese interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariției unor incidente. Primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, inițiatorul proiectului de hotărâre, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca problema legată de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să fie soluționată în 30 de zile, cât durează interdicția.

Întrebat ce se va întâmpla cu sărbătorirea Zilei Eroilor, din 6 iunie, edilul din Sânmartin a subliniat că, până la clarificarea situației nedorite, nu intră nimeni în cimitir.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului.

Marți, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a spus că Uniunea este deschisă la o discuție pe tema unei moțiuni de cenzură, fiind important ca textul să facă referiri și la soluționarea problemelor comunității maghiare, cum ar fi Cimitirul din Valea Uzului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.