Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul contribuțiilor continuă să creeze zbateri: 'Nicăieri în UE nu sunt trecute integral în sarcina angajatului. Cui foloseşte acest experiment'

umbra susta

Guvernul pregăteşte cea mai mare schimbare a felului cum sunt calculate şi plătite contribuţiile sociale pentru angajaţi, însă obiectivul acestei schimbări este neclar. Astfel, de la 1 ianuarie 2018 urmează să treacă în sarcina salariatului toate contribuţiile de pensii, sănătate, şomaj. În prezent, aceste contribuţii sunt împărţite în mod aproximativ egal între angajat şi angajator. Sorin Pâslaru, redactor șef ZF, precizează într-un articol că „nicăieri în Uniunea Europeană nu există o asemenea împărţire a poverii contribuţiilor sociale, integral la angajat” și califică această măsură drept un „experiment”. „Cui folosește”, se întreabă retoric jurnalistul.

CTP, declarații BOMBĂ după dezvăluirile făcute de Daniel Dragomir: 'Coldea cu Soros care urmau sa-l lichideze pe Dragnea'

„Problema este că, aşa după cum au fost date legile privind salarizarea până acum, guvernul va trebui să treacă la această majorare artificială a salariilor brute, pentru că şi-a asumat prin legea salarizării unitare majorări de peste 20% de salarii în instituţii publice.

Vestitele PowerPoint-uri prezentate la începutul verii de conducerea partidului de la guvernare, prezentau creşteri de peste 20% ale salariului brut.

Însă iată că nu este decât o simplă joacă  cu cifrele. Netul va rămâne identic.

Din punct de vedere ideologic, nici cei mai aprigi susţinători ai capitalului nu s-ar fi gândit că pot primi un asemenea cadou de la un partid de stânga: să treacă în sarcina angajatului toată cheltuiala cu contribuţia de pensii şi salarii.

La un moment dat, după ce se va face această schimbare, angajatorul va spune: eu am 2.000 de lei sau 3.000 de lei disponibili, nu mă interesează ce taxe şi contribuţii plăteşti tu la stat, ăştia sunt banii.

Probabil de aceea vedem o acceptare tacită a acestei schimbări din partea Consiliului pentru Investitori Străini şi a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, instituţii mult mai vocale în cazul altor propuneri cum a fost impozitul pe cifra de afaceri sau taxa de solidaritate.

Care este obiectivul trecerii la salariat a contribuţiilor sociale?

Se rezolvă deficitul anual de 24 mld. de lei al bugetului public de pensii?

Se reduce sarcina angajatorului la plata unui salariu mediu net?

Se va colecta mai uşor şi mai mult la sănătate şi pensii?

Scandal la cel mai înalt nivel între România şi Ucraina: Preşedintele Iohannis ia o măsură radicală

Nimeni nu a explicat până acum nimic. Se spune că ar creşte contribuţia individualizată la pensii pentru fiecare angajat şi în felul acesta se va îmbunătăţi punctajul de pensie.

Însă aceasta se poate face şi acum printr-o simplă recalculare având în vedere că angajatorul plăteşte el însuşi partea sa de contribuţie la pensie.

O singură explicaţie va putea fi valabilă şi se va vedea în anii următori, dacă reforma CAS va fi introdusă. Este vorba de impozitul pe gospodării. Dacă vom avea impozit pe gospodărie, trecerea CAS şi CASS la salariat poate avea sens pentru că, la un moment dat, angajatorul va plăti integral salariul brut angajatului, care va plăti la rândul său contibuţiile sociale şi impozitele aferente venitului.

Deocamdată însă, nicăieri în Uniunea Europeană nu există o asemenea împărţire a poverii contribuţiilor sociale, integral la angajat. Este un experiment ca atâtea altele prin care a trecut România. Cui foloseşte?”, scrie Pâslaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.