Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul de corupție care ar putea să ducă la înlăturarea lui Viktor Orban: procurorii fac audieri pe bandă rulantă

Xinhua
Viktor Orban

Procurorii din Ungaria investighează declaraţiile făcute de un fost membru al guvernului care susţine că are dovada influenţării unui caz de corupţie şi au audiat-o ca martor pe fostul ministru al justiţiei Judit Varga, fosta soţie a denunţătorului, a declarat joi procurorul-şef, relatează Reuters, informează News.ro.

Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, este un fost avocat apropiat de guvern, fiind căsătorit cu Judit Varga atunci când aceasta era ministru al justiţiei. Magyar, care între timp a devenit un critic al guvernului şi intenţionează să-şi lanseze propriul partid pentru a-l contesta pe premierul Viktor Orban, a făcut publică, marţi, o înregistrare a unei conversaţii mai vechi avute cu fosta sa soţie în care aceasta detalia o presupusă încercare a unor consilieri ai şefului de cabinet al lui Orban de a modifica documente în cazul respectiv de corupţie.

Procurorul-şef Pal Furcht a declarat că procurorii au ridicat şi examinează înregistrarea audio a lui Magyar, prezentată ca parte a declaraţiei sale de martor, şi că este în curs de desfăşurare o investigaţie privind o posibilă faptă de "omisiune de raportare a mitei". El a precizat că şi Judit Varga a fost audiată miercuri.

Furcht a spus că un alt martor a fost audiat joi, dar a refuzat să îi dea numele sau să ofere detalii despre declaraţiile făcute de Varga.

Întrebat dacă şeful de cabinet al lui Orban, Antal Rogan, va fi de asemenea interogat, Furcht a spus că nu poate dezvălui niciun nume, deoarece ancheta este în curs de desfăşurare.

Protest uriaș în Ungaria

Mii de persoane au protestat marţi în apropierea Parlamentului din Budapesta, cerând demisia lui Orban, după ce Magyar a publicat înregistrarea audio pe pagina sa de Facebook.

Cazul de corupţie îl are în centru pe fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Pal Volner, care a fost acuzat în 2022 că a acceptat mită de la fostul şef al executorilor judecătoreşti, Gyorgy Schadl. Ambii au pledat „nevinovat”. Procurorii cer pedepse cu închisoarea pentru cei doi.

Ancheta are loc într-un moment politic sensibil pentru Orban înaintea alegerilor europarlamentare din iunie şi urmează unui scandal legat de o graţiere într-un caz de abuz sexual care a dus luna trecută la căderea a doi dintre principalii săi aliaţi politici - fostul preşedinte şi însăşi Judit Varga.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters.

În 2009, Viktor Orban a venit la putere după ce tot o înregistrare audio compromiţătoare a dus la căderea guvernului socialist condus atunci de fostul prim-ministru Ferenc Gyurcsany.

CE A POVESTIT JUDIT VARGA DESPRE CĂSNICIA EI

Judit Varga nu a putut fi contactată pentru comentarii la începutul acestei săptămâni. Însă într-o postare pe pagina sa de Facebook, aparent critică la adresa fostului soţ, ea nu a contestat autenticitatea înregistrării. Pe de altă parte, potrivit MTI, ea a acordat un interviu publicat pe YouTube, în care l-a acuzat pe fostul soţ de abuzuri conjugale şi susţine că o şantaja.

Péter Magyar a aruncat pubele de gunoi în faţa maşinii lui Judit Varga, s-a aşezat pe bancheta din spate a maşinii cu care voia să plece, i-a luat geanta, a închis-o într-o cameră, a umblat cu un cuţit prin apartament, a povestit Judit Varga despre momentele triste ale căsniciei sale, într-un interviu acordat lui Péter Hajdú, la Frizbi TV, publicat miercuri pe YouTube. Fostul ministru al jusţiei mai susţine că, atunci când Péter Magyar nu a mai putut să facă presiuni asupra ei, ca să se comporte aşa cum dorea el, a încercat să o ameninţe.

Aceasta a declarat că înregistrarea audio, făcută publică, marţi, de Péter Magyar, nu a fost făcută de fostul ei soţ în scopuri politice sau pentru a o proteja, întrucât acesta o şantaja în mod constant cu înregistrarea. Péter Magyar o şantaja că, dacă îndrăzneşte să divorţeze de el, o va denunţa, iar dacă va face publice momente din căsnicia lor, va avea probleme, a dezvăluit fostul ministru al justiţiei.

Judit Varga a subliniat că situaţia este teribil de umilitoare pentru ea, deoarece se consideră o persoană serioasă, juristă, vorbeşte limbi străine, este mândră că a reprezentat Ungaria în dezbaterile de la Bruxelles, a încercat întotdeauna să se ţină departe de tabloide şi nu a vrut să prezinte oamenilor viaţa sa privată, „iadul său personal”. Aceasta a subliniat că şi-a asumat acest interviu pentru a proteja integritatea familiei sale şi pentru a spune adevărul ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.