Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDALUL din USR capătă noi dimensiuni: Stelian Ion, Tudor Benga și Mihai Goțiu încep REVOLUȚIA și denunță șantajul PLUS

Facebook
Dan Barna Dacian Cioloș Barna Cioloș

Stelian Ion, unul dintre cei mai importanți lideri ai USR, a fost blocat pe grupul intern de comunicare pentru că l-a criticat pe Vlad Voiculescu, pe care PLUS l-a propus pentru a candida la funcția de primar la Bucureștiului. Ulterior, Stelian Ion, alături de Tudor Benga și Mihai Goțiu au răbufnit la adresa șefului lor, Dan Barna, și dezvăluie ce se întâmplă, de fapt, în interiorul USR. STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia mesajelor celor 3 către colegii lor.

Stelian Ion consideră că în USR nu sunt mulți oameni cu caracter, dându- ca exemplu pe Dan Barna.

”Dragi colegi,

Mă leagă multe de USR-ul ăsta și mă cred în stare de multe pentru el, pentru că sunt convins că acest partid este salvarea României. Cu o condiție însă: spiritul lui să rămână viu. România are nevoie de profesioniști, dar are, în egală măsură, nevoie ca de aer de oameni cu caracter.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Am văzut sâmbătă, în comitetul politic, mulți oameni cu caracter.

Am fost puși în fața unor alegeri pe care nici nu știam, în acea dimineață, că le avem de făcut. De fapt, nici nu au fost alegeri prea complicate, alianța electorală a trecut cu o majoritate covârșitoare, noi am dezbătut doar condițiile partenerilor noștri: susținerea candidaturii lui Dan și condiționarea colaborării de validarea alienței politice. Așa că m-am întrebat și vă întreb: cine se joacă cu salvarea României?

Surprinzător pentru mine, câțiva colegi s-au transformat în avocații PLUS stârnind revolta unei majorități din Comitetul Politic. De multe ori prezumând, chiar dincolo de rezonabil, ce și-ar dori PLUS. ”Nu cred că PLUS ar accepta așa ceva”, ”am discutat în negocieri și au refuzat” etc.

Ni s-a cerut, tot timpul, nu să fim USR, ci să ne punem în locul PLUS.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Grupul din jurul lui Dan Barna a socotit că CP va fi o simplă formalitate și de aceea s-au grăbit să anunțe startul campaniei pe 4, fără să știe dacă alianta politică va fi sau nu acceptată. S-au înșelat și au oferit colegilor de la PLUS o monedă de șantaj pe care aceștia nu au ezitat să o folosească. Au făcut-o, dezamăgitor pentru mine, atât Dacian Cioloș cât și Vlad Voiculescu. Au declarat public, în timp ce eram în plină ședință, că noi, cei din USR ne ținem de interese mărunte, de ”târguieli” pe funcții, de ”puțoieli”.

Democrația nu e o puțoială. Sper să înțeleagă în final și partenerii noștri că democrația internă nu e un moft și că șantajul ăsta de 2 lei nu le face cinste.

Au mizat pe faptul că suntem oameni care-și respectă promisiunea de a merge până la capăt în această Alianță, dar au subestimat voința noastră de a apăra interesele USR, spiritul lui, dar mai ales determinarea noastre de a fi altfel. Cum este USR așa va fi și România și de fapt asta a fost miza Comitetului Politic. Să nu ne încălcăm propriile reguli, să nu facem compromisuri inacceptabile, să nu înghițim broaște râioase pentru o funcție, oricare ar fi aceea…

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Când Dan și grupul lui și-au dat seama că nu vom închide ochii la texte inacceptabile, care transformau democrația internă în cenușă, au cedat și au acceptat câteva dintre amendamentele noastre, de substanță, ceea ce nu e puțin lucru.

Oricum, Dacian e de felicitat! A obținut imposibilul: o alianță in care are putere de decizie egală cu USR în condițiile în care noi deținem un aport de ”capital politic” de 20%, iar PLUS-ul doar 6%. Pentru mine e uluitor și e foarte clar că, fără ajutorul unor colegi ai noștri, cei mai importanți, foști colegi din guvernul Ciolos, acest lucru nu era cu putință.

Revenind la Alianța Politică. Să nu omiteți nicio clipă că ea abia a trecut de CP cu doar șase voturi diferență, iar o mare parte din USR nu a dorit-o, nici măcar în forma cu amendamentele admise de CP.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Și în ciuda acestui fapt, tot au suprascris peste textul adoptat de noi.

Ni se spune că ne împiedicăm de o virgulă. O virgulă poate schimba sensul unei fraze și știm că diavolul se ascunde în astfel de detalii.

Dar chiar dacă nu ar fi așa, potrivit statutului, orice virgulă s-ar fi modificat, ea trebuia trecută, din nou, prin filtrul CP-ului. Nu uitați, așa cum suntem în interior, așa va fi România. Dacă azi se încalcă o regulă, mâine, cine știe?...

Modificările apărute în textul votat de noi în CP mi se par inacceptabile ca procedură - eludarea Comitetului Politic și asumarea modificărilor, pe persoană fizică, de însuși președintele USR - dar și pe fond- nu toate modificările făcute din pix sunt corecturi de diacritice, așezarea corectă a unor virgule sau înlocuirea inocentă cu niște sinonime.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Câteva exemple:

În varianta votată de CP era stabilită, ca o condiție pentru însăși existența Alianței, ca toți membrii din conducerile locale, județene sau naționale ale USR și PLUS să îndeplinească condițiile de integritate ale ambelor partide. Această condiție, după modificările din pix, nu mai este o condiție esențială pentru însăși existența Alianței, ci s-a transformat intr-o condiție necesară doar pentru desemnarea candidaților (art. 6.1).

O condiție de integritate pentru a fi desemnat candidat din partea alianței era aceea ca respectivul membru să nu fi semnat un angajament cu Securitatea. (art. 6.3) Colegii de la PLUS au ținut morțiș ca aceasta condiție să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. La prima vedere nu e un capăt de lume. În realitate însă, avem o mare problemă, mai ales că unii ne acuză, și pe noi dar și pe cei de la PLUS, că suntem partidul securiștilor. Întrebarea mea acum este: suntem? Am impresia că cei de la PLUS au un interes aici, ceea ce mă nemulțumește profund. Pe cine protejează? Nu vedeți aici o problemă? Cel care a semnat angajament cu securitatea când era minor și a continuat colaborarea când a devenit major e ok pentru a fi desemnat candidat din partea USR PLUS?

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Am stabilit niște domenii prioritare pentru Alianță. A fost schimbată ordinea și au fost introduse noi domenii. Chiar dacă suntem de acord cu acestea, eu unul sunt de acord cu unele, potrivit statutului acestea trebuiau supuse aprobării CP. Nu că aș avea ceva împotrivă ca politica externă și de securitate să fie o prioritate, dar noi, USR, nu am considerat că este. A apărut și reforma constituțională în privința căreia eu, Silviu Dehelean, George Dircă, Vlad Gheorghe am cerut conducerii cu mult timp în urmă să abordăm frontal, fără succes. Noroc cu colegii de la PLUS care au reușit să-l convingă pe Dan... Eu am cerut ca justiția să fie introdusă printre priorități, dar nu înaintea Educației, care era prima în listă. Chestiunea asta are rol de mesaj politic.

Toate aceste modificări aveau nevoie de o validare din partea Comitetului Politic, nu puteau fi trecute din pix. Adunarea și îngemănarea voințelor celor 2 partide trebuia facută de comisia de negociere, ÎNAINTE de votul în CP, nu de președinte, sau de consilieri DUPĂ vot. E ca și cum după votarea unei legi în Parlament, cei de la M Of modifică textul cu pixul după, ce acesta a fost votat. CP-ul nu a mandatat pe nimeni pentru niciun fel de modificări ulterioare, faptul că au fost făcute, ne vulnerabilizează juridic.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Și până la urmă, cine stabilește că este vorba despre modificări de esență sau simple corecturi ori îmbunătățiri ale textului? Președinții, câțiva juriști, sfatul oamenilor buni și bătrâni care ei și doar ei știu care sunt adevărul și calea pentru USR?

În condițiile în care AP a trecut la limită, în care există o mare nemulțumire în partid referitoare la încheierea acestei alianțe în această formă, orice modificare față de textul rezultat din CP reprezintă o sfidare și o insultă a inteligenței membrilor USR pentru care statutul, Constituția noastră, nu e o piedică, ci un sprijin de preț.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Ideea că cei care acum ne ”puțoim” și ținem la respecatea statutului îi vrem răul lui Dan, că vrem răul României, că nu avem alt interes decât în a-i pune piedici lui Dan pentru a ajunge președinte, este iarăși jignitoare. Noi suntem cei pe care Dan se va baza în alegerile prezidențiale! Sau credeți că vor trage mai tare cei de la PLUS?

Ideea că noi vrem schimbarea României și că nu contează prin ce mijloace o realizăm e falsă. Tocmai aceste ”mijloace” incorecte, nerespectarea continuă a legilor, a celor mai elementare reguli ne-a adus în situația în care ne găsim. Atâția alții înaintea noastră au avut discursuri, poate mai bune decât ale noastre, și au exprimat intenții cel puțin tot atât de generoase. Când între cuvinte și fapte există o prăpastie, orice formă de credibilitate în fața oamenilor e pierdută.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Trageți singuri concluziile, reflectați, sancționați derapajele, îndoiți-vă de ceea ce vi se spune. Nu asta le cerem oamenilor? Dacă în interior orice fel de critică este văzută ca un sabotaj, ce vom face când vom fi la putere? Gândiți-vă dacă nu cumva cel mai bun prieten este cel care vă atrage atenția că ați greșit, nu acela care vă laudă, încurajându-vă să persitați în greșeală.

Vă rog nu fiți aceia care merg cu valul, se aliniază, fără să-și pună întrebări, aplaudă mărețele realizări, fără să privească în jur și la sine!

Să aveți spor în toate și înțelepciune!”, e mesajul lui Stelian Ion.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Tudor Benga a răbufnit și el.

”Salutare colegi! Din păcate avem o problemă. Mare! Avem o problemă mare de tot și efectiv nu cred că ne putem permite să trecem peste ea cu una cu două dacă vrem să ne mai putem numi partid nou și susține că facem politică altfel. Poate unii dintre voi știți, încă de duminică seară noi, membrii CP-ului, am solicitat conducerii să ne trimită forma finală a textului cu amendamente adoptat in ședința CP de sâmbătă. Deși au existat insistențe repetate ale membrilor CP, deși colegii din filiale ne solicitau la rândul lor să vadă textul final, acesta nu ne-a parvenit decât aseară pe la 18.30 prin email de la Dan Barna.

Surpriză însă, odată cu ele am fost informați senin și că de fapt încă se negociază cu PLUS-ul. Că aveau și ei amendamentele lor, ca de fapt sunt doar niște mici corelari de wording, ca e o singura chestiune de substanță, anume sondajele, etc. Au existat niste consultări telefonice între câțiva membri ai CP-ului si Dan, despre care eu unul am știut dar la care nu am participat, și în care, din ce știu, lui Dan Barna i s-a spus explicit că nu poate opera modificari la protocol fără votul CP-ului. Diverși colegi din CP continua să verifice textele și descoperă și alte diferențe, gen "stabilirea candidaților" in loc de "validarea candidaților" si altele asemenea. Pe la 23.30 primim un alt mail de la Dan în care și chestiunea sondajului și cea "validării vs stabilirii" e tranșată, însă continua să existe modificări, atât la obiectivele alianței cât și în alte părți de text.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Colegii continua procesul de comparatie a textului și găsim și altele. Așa cum spusesem colegilor încă de sâmbătă seara după postarea lui Ciolos, din punctul meu de vedere si o singură virgulă dacă-i mișcata în protocol ea trebuie votată în CP, exact cum se întâmplă cu corelarile și la Parlament. Deși repet, nici măcar nu vorbim doar de corelari. La ora 1 noapte aseară am dat mail lui Dan și întregului CP subliniind fără echivoc că protocolul nu poate fi modificat fără vot în CP și că orice modificări pe shustache vulnerabilizeaza întreaga alianță in fața tribunalului. La ora 5 dimineața primim o lungă pledoarie avocateasca de la Dan, cum că e de fapt e totul ok. Pledoarie pe care într-un alt mail, după câteva ore, Stelian Ion, fost avocat pledant din ce stiu, o contestă punct cu punct.

În ciuda tuturor obiecțiilor noastre, în această dimineață pe forumul USR e postata o variantă finală care nu corespunde celei trimise nouă ieri la 18.30 iar un mail oficial ne anunță triumfal că avem alianță și mâine lansare. Deși n-am lista exhaustivă a diferențelor pentru că trebuie să trecem printr-o nouă comparatie intre texte, o prevedere pe care eu o consider foarte insidioasă e acolo deși nu a fost niciodată votată la CP-ul USR, semnarea "major fiind" a unui angajament cu Securitatea.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Dragi colegi, personal consider absolut inacceptabil să calcam în picioare statutul USR in felul ăsta. Și presupunând că toate aceste diferențe între texte sunt doar modificări nevinovate, mi se pare iresponsabil să ne vulnerabilizam in felul ăsta în fața tribunalului. Știm foarte bine cu toții că PSD-ul si tot restul vechii clase politice vânează orice oportunitate pentru a ne decredibiliza. Pur și simplu nu cred că ne putem permite genul ăsta de erori sau ciupeli. Astea sunt fix genul de compromisuri care cronicizate și amplificate riscă să ne transforme într-o zi fix în genul de organizație politică pe care ne luptăm din răsputeri să le combatem in ziua de azi.

Sper sincer ca noi ca organizație să ne trezim și să înțelegem că pur și simplu nu putem face lucrurile așa. Ori ne respectăm statutul și propriile valori și principii ori ne vom trezi mai curând de cât am crede că alegătorii ne vor trata cu același scepticism cu care îi tratează azi pe toți ceilalți.”, a adăugat Benga.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Viepreședinte al Senatului, Mihai Goțiu, cel care candidează și pentru șefia USR, și-a exprimat profunda nemulțumire față de ceea ce se întâmplă în USR și față de ceea ce face Dan Barna ca lider al formațiunii.

”CUM STĂ TREABA CU SONDAJELE. DESPRE MERITOCRAȚIE ȘI ONESTITATE ÎN ALIANȚA USR PLUS

Dragi colege și colegi,

Nu-mi face vreo deosebită plăcere să revin asupra discuțiilor legate de Alianța cu PLUS, dar nici nu sunt genul care să asiste de pe margine la modul în care se desfășoară lucrurile. Cu atât mai mult cu cât eu sunt cel care am propus amendamentul prin care SONDAJELE au fost adăugate la mijloacele prin care, în cazul eșecului negocierilor directe dintre filialele USR și PLUS, ar urma să fie utilizate pentru desemnarea candidaților comuni pentru funcțiile de primari, președinți de consilii județene și primar general al municipiului București.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

În textul inițial al protocolului de Alianță exista un singur exemplu pentru un astfel de mijloc: alegerile primare. Aparent, este cea mai democratică soluție pentru desemnarea unui candidat. Spun aparent, pentru că, evident, nu este vorba de alegeri primare într-un singur partid, ci de alegeri primare în cadrul a două partide. Cu două partide, fiecare cu alt statut și alte reguli, cu număr diferit de membri în filiale,fără a fi clar dacă la primare vor participa doar membrii de partid sau și alți cetățeni, e greu de crezut că un asemenea mecanism ar putea fi creat, negociat și agreat de ambele partide, plus testat și implementat până la alegerile locale de anul viitor, în condițiile în care până la sfârșitul acestui an sau maxim la începutul anului viitor ar trebui să avem candidați.

Așadar, am considerat de absolut bun-simț (inițial am crezut că e, pur și simplu, o scăpare) să adăugăm sondajele printre mijloacele agreate pentru desemnarea candidaților comuni la primării și consilii județene. Sunt nu doar surprins, ci de-a dreptul revoltat să aflu că utilizarea SONDAJELOR ar fi principala problemă identificată de PLUS printre amendamentele adoptate, sâmbătă, de USR la Comitetul Politic! Și mai revoltătoare e declarația ”pe surse”, apărută în presă, din partea PLUS, citez: ””Sondajele ar avantaja clar USR, care este un partid cu un brand mai puternic”, a explicat un alt lider PLUS motivul pentru care partidul insistă pentru eliminarea sondajelor drept criteriu de stabilire a candidaților.”

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Dragi colege și colegi,

SONDAJELE nu sunt o soluție de compromis! Ele sunt imaginea muncii și implicării fiecăruia dintre membrii USR, din fiecare filială, mai mare sau mai mică, din Consiliul general al Municipiului București ori din Parlament. Doar în cazuri excepționale, notorietatea și favorabilitatea unor politicieni vin din motive extrinseci (gen vedete de televiziune, din sport ori din campanii în care s-au pompat sute și milioane de euro). Dar, chiar și în cazul ”vedetelor”, fie că vorbim de presă, sport, dar și alte domenii în care au performat, tot de munca respectivelor persoane e vorba, chiar dacă a fost anterioară sau în paralel cu activitatea politică.

Dragi colege și colegi din USR, dragi colege și colegi din PLUS (sunt convins că va ajunge acest mesaj și la voi), rezultatele sondajelor corect făcute reflectă MERITOCRAȚIA. Adică unul dintre acele principii pe care ni le-am asumat, în mod expres, la începutul acestui an, când am adoptat protocolul de alianță pentru alegerile europarlamentare! Da, poate unii dintre voi nu vă amintiți, poate unii nici nu ați știut, dar acest principiu, al MERITOCRAȚIEI, a fost adoptat expres în protocolul de alianță! Cum să elimini așa ceva din protocolul alianței!

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Culmea, partenerii de la PLUS mai propun un amendament: sondajele pentru listele comune de consilieri locali și județeni să fie NOMINALE! Până astăzi, de dimineață, credeam că la conducerea PLUS sunt, totuși, profesioniști. Că unii sunt tehnocrați. Că știu ce vorbesc, nu vorbesc doar ce știu. Aveți, cumva idee, ce înseamnă să faci sondaje de opinie pentru fiecare comună, pentru fiecare oraș mai mic, dar chiar și pentru orașe mai mari? Că, cel mai probabil, 95% sau chiar mai mult dintre cei sondați vor avea o notorietate sub marja de eroare de 3% a oricărui sondaj serios? Ar fi ideal să găsim pentru consilii locale de municipii câteva zeci de persoane cu notorietate de 5-10%, ar fi fabulos, dar cât se poate de improbabil.

Amendamentul acesta, cu sondaje NOMINALE pentru consilieri locali, e fie transmis ”la hoha”, la plezneală, doar ca să-și umfle mușchii, fie e o lipsă absolut incredibilă de profesionalism și competențe!

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Și vine ONESTITATEA

Sâmbătă seara, presa relata că PLUS a adoptat Alianța politică, cu amendamente (la plural). Amendamente pe care noi le-am văzut doar astăzi după-amiază. Cu mențiunea că PLUS ar mai fi avut un Consiliu Național (echivalentul CP la USR)… duminică. Cu o excepție – cea a amendamentului absolut neserios, cel cu sondaje nominale pentru consilieri locali și județeni – toate celelalte amendamente sunt, de fapt, amendamente la amendamentele USR. Pe care NU aveau cum să le adopte, sâmbătă, ÎNAINTE de a le adopta noi!

Stabiliți voi dacă cei de la PLUS au mințit, sâmbătă seara, când au transmis presei că au adoptat protocolul cu amendamente sau de ce nu ne-au transmis, duminică, amendamentele lor către membrii USR din CP, cum au ajuns ale noastre la membrii lor din organismul echivalent. Că bănuiesc că nu avem colegi din USR care le-au primit, dar le-au ținut doar pentru ei și nu le-au transmis mai departe, așa cum Dacian Cioloș le-a trimis pe ale noastre colegilor lui, încă de duminică.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Dragi colege și colegi,

Mesajul cetățenilor români și, în special, al milioanelor de cetățeni români care își doresc schimbarea României, e destul de clar – vor să continuăm împreună. Asta ne obligă la responsabilitate maximă! Nu putem continua cu șmecherii de genul acesta, cu uite alianța, nu e alianța, uite că începem strângerea de semnături, uite că nu începem, uite pisica în presă, uite sondajul, nu e sondajul, uite MERITOCRAȚIE, dar doar când ieșim noi bine…

NOTA BENE: Mă bucur că, în sfârșit, cei de la PLUS recunosc public (chiar dacă, deocamdată, doar pe surse), că ”brandul USR e mai puternic decât cel al PLUS. Pentru asta vă felicit pe toți, fie că v-ați implicat în proiect de la început, fie ulterior! BRAVO! Asta e o recunoaștere a muncii fiecăruia dintre noi în parte și a tuturor împreună!”, spune Goțiu.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.