Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul pașapoartelor: Cipru a retras cetăţenia unui număr de 232 de persoane

Cipru

Republica Cipru a retras cetăţenia unui număr de 232 de persoane, ca reacţie la un scandal de spălare de bani care a implicat acordarea ilegală sau dubioasă a cetăţeniei acestei ţări, a scris miercuri cotidianul Phileleftheros, citând oficiali guvernamentali, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Verificarea paşapoartelor acordate în condiţii suspecte continuă, adaugă aceeaşi sursă.

Paşapoartele emise de Republica Cipru, stat membru al Uniunii Europene, permit libera circulaţie în întregul bloc comunitar.

Scandalul a izbucnit în 2020 cu un reportaj al televiziunii Al-Jazeera, în care preşedintele de atunci al parlamentului cipriot a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce îi oferea asistenţă unui chinez pentru a dobândi cetăţenia cipriotă.

Chinezul primise în ţara sa o lungă condamnare la închisoare pentru spălare de bani.

Preşedintele parlamentului şi un alt deputat cipriot au demisionat ulterior.

O comisie de anchetă a concluzionat că, între anii 2007 şi 2020, au primit cetăţenie cipriotă 3.517 de persoane, împreună cu 3.810 de rude apropiate. Un mare număr dintre aceste cazuri au fost 'naturalizări ilegale', a descoperit comisia, conform raportului său de 192 de pagini.

Solicitanţii trebuiau să investească cel puţin 2,5 milioane de euro (2,7 milioane de dolari) în Cipru pentru a-şi asigura paşaportul. Chinezi şi ruşi bogaţi au văzut mult timp în Cipru o destinaţie preferată, atât pentru vacanţe, cât şi drept centru financiar.

Uniunea Europeană lucrează de ceva vreme pentru a pune capăt aşa-numitelor paşapoarte şi vize 'de aur'. Comisia Europeană consideră că acestea generează riscuri în ce priveşte securitatea, spălarea de bani, evaziunea fiscală şi corupţia.

Practica a fost stopată în Cipru în noiembrie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.