Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul pensiilor militare scoate la lumină RUPTURA dintre Dragnea şi Tudose (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose

Modul ciudat în care Guvernul a ales să trateze subiectul pensiilor speciale a dat naştere unor scenarii dintre cele mai diverse. De la o operaţiune de capturare a instituţiilor de forţă de către PSD, până la varianta diametral opusă, niciun scenariu nu a scăpat. Totuşi, potrivit unor surse convergente, lucrurile par să se îndepărteze de "pesedizarea" clamată de unii. Iar preşedintele Iohannis nu ar fi străin de toate acestea.

Vezi şi: Fostul baron PSD de Constanța, un nou dosar la DNA

În condiţiile unei lipse de personal în structurile de forţă, Guvernul ia strania decizie de a anunţa schimbarea sistemului de pensii. Însă nu de azi, de mâine, ci abia din toamnă. Practic, Guvernul a lansat o invitaţie la pensionare pentru sute, chiar mii de oameni cu experienţă, de la vârful instituţiilor. Trebuie spus că oamenii din sistem au fost întotdeauna conştienţă că acest moment va veni, pentru că actualele condiţii de pensionare sunt mult prea avantajoase. Aşa se explică şi viteza de reacţie. Practic, în doar câteva zile, sute de oameni s-au cerut la pensie.

Depopularea unor instituţii strategice este, fără discuţie, o problemă de siguranţă naţională. Totuşi, preşedintele Iohannis este total absent din debaterea publică şi, potrivit unor surse, nici nu intenţionează să se implice oficial. Mult mai puţin "vorbăreţ" decât predecesorul său, actualul preşedinte ne-a obişnuit totuşi să se exprime public pe teme care îl deranjează. În ultimele zile, chiar cu ocazia şedinţei CSAT, s-a aşteptat o declaraţie de la Iohannis, un sfat pentru Guvern, un avertisment, o solicitare. O asemenea luare de poziţie nu a venit. Între timp, şeful statului semnează la "foc automat" decrete de eliberare din funcţie pentru ofiţerii care se pensionează.

Vezi şi: Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire internațională

De fapt, în Coaliţie şi nu numai se vorbeşte despre o amplă operaţiune în care premierul şi preşedintele cooperează, fiecare în interes propriu, în pregătirea anului electoral 2019. Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea a solicitat luni, în şedinţa Coaliţiei, o explicaţie pentru amânarea aplicării OUG privind pensiile până în septembrie, însă nu a primit niciun argument solid, dincolo de explicaţia vagă legată de stabilitate şi predictibilitate. Astfel, premierul este din nou suspectat că îşi face propriile jocuri, în colaborare cu alte forţe din afara Coaliţiei.

Potrivit surselor menţionate, operaţiunea vizează curăţarea sistemului de oamenii de la vârf care au avut legături cu vechile puteri politice şi înlocuirea lor cu oameni noi, "virgini" din acest punct de vedere. O asemenea mişcare amplă nu se poate face fără acordul preşedintelui, iar Liviu Dragnea ar urma să fie victimă sigură în aceast pact de tip "win-win" dintre preşedintele şi premier. Nu întâmplător plecările au început din SRI şi STS, urmând să avem asemenea mişcări şi la SPP. Dacă lucrurile decurg în continuare în acest fel, se conturează doi poli de putere înainte de anii electorali 2019-2020, care pornesc de la scoruri egale în privinţa susţinerii din sistem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.