Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul pensiilor speciale bubuie: premierul Nicolae Ciucă e chemat în Parlament să dea explicații

Inquam Photos / George Calin
nicolae ciuca parlament

USR îl cheamă pe premierul Nicolae Ciucă în Parlament pentru a explica de ce protejează pensiile speciale şi vrea să pierdem banii din PNRR pentru creşe, şcoli, autostrăzi şi căi ferate moderne, demne de o ţară europeană şi de anul 2023, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu.

USR a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitare ca premierul PSD-PNL să vină la Ora prim-ministrului din data de 3 aprilie 2023, pentru o dezbatere politică cu tema „Bani prin PNRR pentru şcoli, spitale şi autostrăzi vs. privilegii pentru speciali”.

USR spune că explicațiile datorate de Ciucă sunt pentru români

Potrivit formaţiunii, ”în acest fel, premierul va putea explica românilor ce demersuri vor fi făcute de Guvernul PSD-PNL pentru ca toate jaloanele cuprinse în PNRR să fie îndeplinite la termen şi în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene”.

”Noi, în Parlament, la fel ca toţi românii, trebuie să înţelegem ce are de gând domnul Ciucă cu PNRR şi cu pensiile speciale, pentru că din declaraţiile miniştrilor dânsului vedem că tind mai degrabă să accepte să piardă nişte bani din PNRR, bani pentru autostrăzi, şcoli şi spitale şi să menţină în continuare aceste pensii speciale, un jalon extrem de important. Nu vedem decât declaraţii care se bat cap în cap de la miniştri şi funcţionari de rang inferior din acest Guvern PNL-PSD. Vrem să ştim părerea şi poziţia premierului Nicolae Ciucă”, a declarat deputatul USR Ionuţ Moşteanu.

USR a mai depus o solicitare, la Senat, la mijlocul lunii februarie 2023, pentru ca premierul Nicolae Ciucă să vină în Parlament să dea explicaţii despre proiectul PSD-PNL care, în loc să realizeze reforma cerută de Comisia Europeană, salvează pensiile speciale.

Potrivit USR, ”premierul a ignorat solicitarea, la fel cum ignoră şi interesul românilor”. ”Ulterior, Comisia Europeană a confirmat ceea ce a susţinut USR, arătând că proiectul Guvernului PSD-PNL are un impact foarte mic asupra cheltuielilor bugetare cu pensiile speciale. Adică, nu face nicio reformă a pensiilor speciale. Între timp, pe primele două luni ale anului 2023, din bugetul de stat s-au cheltuit cu pensiile speciale 2,24 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de aceleaşi luni ale anului trecut. Cu alte cuvinte, cu fiecare lună în care PSD şi PNL refuză să elimine pensiile speciale, din buzunarele românilor se duc tot mai mulţi bani spre conturile specialilor”, mai precizează formaţiunea.

USR solicită PSD-PNL să deblocheze şi proiectul USR pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiect blocat din mai 2022 de actuala coaliţie a specialilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.