Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul privind avizul de la CNSAS în cazul Adinei Florea continuă! Constantin Buchet le răspunde colegilor: 'Nu se poate vorbi de niciun viciu de procedură'

stiripesurse.ro
Adina Florea

Președintele CNSAS, Constantin Buchet, și alți patru membri ai Consiliului le răspund colegilor care au spus că s-au antepronunțat atunci când au transmis CSM că Adina Florea nu a fost colaborator al Securității, subliniind că nu a existat viciu de procedură și lansate au fost tendențioase.

„Nu se poate vorbi de niciun viciu de procedură și nici de antepronunțare. Cât despre precipitarea gestionării situației, reiterăm că se impunea transmiterea unei comunicări de etapă a situației verificărilor în cazul unor cereri adresate de CSM încă din septembrie 2018 pentru care se depășise oricum termenul legal de 15 zile prevăzute de legea nr.303/2004 și având în vedere că nu s-a putut întruni cvorum nici pe data de 21.12.2018, nici pe data de 10.01.2019. (...) Afirmația tendențioasă, de asemenea menită dezinformării, cum că nu ați fost lăsați să votați, este și gravă, falsă, în condițiile în care știați că nota de constatare emisă de Direcția Investigații pe numele Adina Florea pe proiectul ordinii de zi din data 10 ianuarie 2019, ședință la care ați refuzat să participați”, se arată în punctul de vedere al președintelui CNSAS și al altor membri, conform Mediafax.

Punctul de vedere este, potrivit comunicatului de presă, al membrilor Colegiului CNSAS - Constantin Buchet, Valentin Blănariu, Cătălin Boris Precul, Cazemir Benedict Ionescu, Nicolae Vuvrea.

ULTIMA ORĂ - PSD, război total cu Klaus Iohannis: 'Este dator să dea o explicaţie rezonabilă'

Aceștia au răspuns și la afirmația „ați dat verdictul cu privire la lipsa calității doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securității în sensul legii” prezentă în scrisoarea celor 6 membri CNSAS transmisă săptămâna trecută.

„Nu a fost un verdict, deoarece CNSAS nu dă verdicte, iar încadrarea finală a calității de lucrător sau colaborator o face instanța de Contencios Administrativ cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, partea a III a. Comunicarea către CSM, ca reacție instituțională de etapă după patru luni a reprezentat o condamnare a răspunsurilor de la deținătorii de arhive referitoare la inexistența de documente cu privire la doamna Adina Florea, precum și redarea concluziei din adeverința cotată de Colegiu în ședința din 04.06.2009: „în urma verificărilor la deținătorii de arhive ai fostei Securități până la data prezentei adrese, nu s-au identificat documente noi sau neprocesate față de cele reținute anterior în adeverința nr. 5430/04.06.2009 care să modifice încadrarea din acest document potrivit căruia doamna Adina Florea nu are calitatea de lucrător sau colaborator”, mai arată punxctul de vedere transmis presei.

În sursa citată mai e menționat că fiind vorba despre o persoană necunoscută la deținătorii de arhive, la date diferite: 04.06.2009 (emiterea adeverinței 5430), 27.07.2017 (rămânerea valabilă a adeverinței), inclusiv ultimele răspunsuri din decembrie 2018 (urmare a cererii CSM pentru numirea în funcția de procuror-șef DNA), solicitarea suplimentării verificărilor „ar fi nu numai inoportună, dar ar putea fi suspectată și de rea-credință (încercare de tergiversare) în rezolvarea CSM într-un timp rezonabil”.

„Reprezintă cel puțin o gravă eroare, dacă nu o încercare de dezinformare, semnalarea că prevederile art. 8 din legea de funcționare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator/lucrător al Securității (...) Calitatea de colaborator al Securității este stabilită numai de către instanța de judecată”, mai spun președintele CNSAS și colegii săi.

Precizările vin după ce șase din cei 11 membrii ai CNSAS au acuzat, într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută președintelui instituției, Constantin Buchet, că acesta s-a antepronunțat atunci când a transmis CSM că Adina Florea, propusă și respinsă pentru șefia DNA, nu a fost colaborator al Securității.

„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existența adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care ați transmis-o CSM și ați semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de președinte al CNSAS. Documentul face referire la situația verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana și Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-ați remis CSM, în numele întregii instituții, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-ați depășit atribuțiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, ați dat verdictul cu privire la lipsa calității doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securității în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcționare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator/lucrător al Securității, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet, obținută de MEDIAFAX.

Situația INCREDIBILĂ la Curtea de Apel Oradea - Judecătorii nu vor să mai judece dosarele DNA Oradea după scandalul înregistrărilor

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror șef al DNA. Propunerea este respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

”Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, i-a transmis președintele Klaus Iohannis ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Motivul invocat de șeful statului este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Tudorel Toader a propus-o inițial pe Adina Florea pentru șefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie președintele a anunțat că o respinge pentru că documentația nu conținea adeverința CNSAS care sîă arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate. A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudoreșl Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.