Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul publicării datelor de vaccinare e mult mai grav decât s-a recunoscut public

securitate cibernetica

Mulţi români se întreabă de ce s-a iscat atâta tevatură cu niște exel-uri publicate de Ministerul Sănătății, cu datele despre vaccinare - număr vaccinări, județe, locație, autoritate. Cei mai mulți ar fi tentați să susțină că e vorba de o și mai mare transparență și că, în definitiv, e ceva binevenit și de dorit. Cel puțin așa a fost "vândută" povestea de cei de la minister. Dar oare așa să fie? Oare dezvăluirea unor locații și persoane care ar trebui să fie secrete nu sunt sancționate inclusiv penal? Oare tentativa de accesare a datelor personale a celor vaccinați nu e o încălcare grosolană a intimității și se sancționează tot penal?

Este vorba despre rezistenţa "Sistemului" la transparență? S-au făcut vaccinări peste rând și se dorește acoperirea acestor manevre? Tentația imediată e să mergi pe aceste două gogoși care au fost ieri dezumflate cu cifre chiar de autoritățile vizate: Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și organele din sistemul de siguranță al statului.

În fapt, cei de la Ministerul Sănătății, supărați că au fost scoși din schemă la acțiunea de vaccinare națională (care a condusă de colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare), au încercat o acțiune de PR care însă le-a explodat în față. Dacă misiunea de a-l elimina din zonă pe Valeriu Gheorghiță a eșuat lamentabil, au mers pe calea discreditării - se minte în legătură cu numărul de cazuri, se minte în legătură cu numărul celor vaccinați, se vaccinează peste rând...

Ce au reușit să facă? Să facă publice locații secrete, să deconspire persoane din sistemul de siguranță națională și există informații credibile că s-a încercat inclusiv accesarea datelor personale ale persoanelor care s-au vaccinat. În acest caz, discuţia s-ar muta de la nivelul de principiu - mai multă sau mai puţină transparenţă - la nivelul concret şi chiar penal al unei breşe de securitate.

Faptul că de întreaga operaţiune este responsabil un consilier onorific, deci fără atribuţiuni oficiale, cu un trecut incert, poate fi o circumstanţă decisivă. Având în vedere că legea nu reglemenează statutul consilierilor onorifici, aceştia nefiind prinşi în organigramă, ar putea fi vorba şi despre infracţiunea de accesare fără drept a unui sistem informatic. Potrivit unor surse, alarma în sistem ar fi fost declanşată de peste 100 de încercări de accesare a unor informaţii personale de pe un IP privat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.