Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul pe repartitoarele de căldură: Proprietarii mai au la dispoziție două luni să le monteze, dar asociațile de proprietari le blochează

repartitor caldura

Românii mai au două luni la dispoziție pentru a monta repartitoare invididuale la calorifere. Termenul limită este până la 31 decembrie 2023, spune Legea eficienței energetice. Cei care nu se conformează vor plăti amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Problema este că românii care vor să-și monteze astfel de echipamente de contorizare individuală nu pot face nimic, asta pentru că doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare.

„Există un mit urban că plătim mai mult dacă avem repartitoare”, spune Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, notează Hotnews.ro.

Astfel, dacă în cadrul asociației se decide să nu se facă aceste investiții, românii nu vor putea să-și achiziționeze repartitoare individuale.

Cu toate acestea, legea este clară.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", prevede actul normativ.

Oamenii sunt obligați să facă aceste investiții pentru a-și monta repartitoare, însă nimeni nu s-a preocupat să le explice care sunt beneficiile.

„Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui „descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa. Măcar scoate „obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”, a mai arătat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, potrivit sursei citate.

Asociația de Proprietari poate primi amendă dacă nu se conformează

În prezent, există multe cazuri în care adunarea generală a asociației a votat să nu se facă aceste investiții, iar contractele pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația. Cu toate acestea, proprietarul este cel care primește amendă dacă nu are repartitoare, potrivit legii.

„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni. Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.