Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'The Uber Files' bubuie și în România: trafic de influență la cel mai înalt nivel, cu politicieni de vârf implicați

biziday.ro
uber files

Scandalul ”The Uber Files” are ramificații la cel mai înalt nivel, fiind deja implicați actuali președinți, inclusiv Emmanuel Macron sau Joe Biden. Reprezentanții Uber au căutat sprijin politic în peste 100 de țări, inclusiv în România și au mers direct la cel mai înalt nivel.

Citește și: Scandalul 'Lobby pentru Uber' ia amplaoare: Se cere anchetarea implicării lui Macron

Citește și: O scurgere masivă de documente dezvăluie cum Uber și-a clădit imperiul global: 'Suntem al naibii de ilegali' / 'Violența garantează succesul'

Conform unei anchete Rise Project, totul a pornit în anul 2015, iar în acel moment, omul care putea asigura legătura între Uber și zona politică era Peter Imre, decedat între timp. În cadrul documentelor dezvăluite de jurnaliștii de la The Guardian apar mail-uri ale filialei Uber din România în care se explică la ce oameni politici trebuie să se ajungă.

Ionuț Lăcustă, managerul de politici publice pe Europa Centrală și de Est al corporației Uber, vorbea despre influența lui Peter Imre.

“Vestea proastă este că Peter Imre, consilier local și pentru Ungaria, este mai important pentru operațiunea din București decât am crezut inițial. Face lucruri și deschide uși, dar pe termen lung reprezintă potențiale probleme (ego, expunere în presă, agendă proprie, legături informale cu părțile interesate și probabil cu biroul nostru” .

Mark MacGann, șeful său, îi răspunde rapid: “Vreau ca Imre să plece. Fără dubiu”.

Peter Imre a rămas pe loc, iar cei de la Uber aveau nevoie de ajutorul lui pentru a deschide ușile politicienilor.

Documentele arată că Uber a apelat la Peter Imre cel puțin din aprilie 2015, conform unui email intern care descrie prima lui acțiune:

“Întâlnirea cu Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a fost facilitată de noul consultant (…) fiind anunțată în mai puțin de 24 de ore; întâlnirea a decurs bine, Ministerul Transporturilor a promis sprijin cu legislația și a facilitat o întâlnire cu secretarul de stat responsabil cu elaborarea legislației.”

Ioan Rus neagă orice implicare în favoarea Uber: “Păi nu știu (râde), habar nu am, deci nu știu. Nici nu s-a întâmplat nimic, dacă or fi fost vreodată la mine, oi fi fost amabil cu ei, da salut. (…) Nu știu, chiar nu știu, deci nu mă interesează subiectul.”

Într-o duminică din decembrie 2016, la ora 22:03, Lăcustă îi scrie lui Christopher Burghardt, un nou șef al Uber în Europa:

„Vreau să reiterez că eu și Nicoleta am avut o relație proastă din cauza unei viziuni foarte diferite despre felul în care ar trebui să acționăm în România”.

Nemulțumirile lui Lăcustă erau legate de Nicoleta Diaconu Schroeder, directorul general al Uber România, care-l angajase pe Peter Imre:

„(…) este un prieten al ei, a venit recomandat prin intermediul familiei, (…) și care (prin acțiunile sale) prezintă un risc major de a se încadra în definiția penală românească foarte largă a „traficului de influență”.

Lăcustă mai scrie în același e-mail și cum fusese informat de Nicoleta Diaconu că Peter Imre “ar putea doar să discute” cu șefii celor două camere parlamentare. Miza era să-i convingă să desemneze câte un parlamentar de la fiecare partid ca să introducă modificările legislative de care avea nevoie Uber.

„Este de notorietate că Tăriceanu, președintele Senatului și fost premier, este prieten apropiat al lui Peter Imre și că este acuzat de mărturie mincinoasă și că a ajutat un făptuitor”, explică atunci Lăcustă.

Citește continuarea aici...

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.