Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'vilei' din penitenciar a lui Remus Truică: Închisoarea Jilava cheamă ONG-urile și presa după 10 zile să observe 'realitatea obiectivă'

Radu Pop
penitenciar Jilava

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a transmis miercuri, după dezvăluirile STIRIPESURSE.RO privind 'vila' milionarului Remus Truică de la Penitenciarul Jilava, că verificările efectuate la fața locului nu au descoperit nereguli dar că Truică are acces la unele „spații noi” dotate cu frigidere și mașini de spălat, precum și „la un punct de lucru exterior”.

„Având în vedere apariția, în spațiul public, a unor informații referitoare la favorizarea, de către administrația Penitenciarului București-Jilava, în raport cu ceilalți deținuți, a unei persoane private de libertate care, anterior condamnării, a ocupat o funcție publică, precizăm faptul că ministrul justiției, doamna Alina Ștefania GORGHIU a dispus Administrației Naționale a Penitenciarelor efectuarea unei misiuni de verificare la unitatea de detenție, a celor relatate în mass- media, ce nu a confirmat aspectele lansate în spațiul public”, se arată în comunicatul ANP.

Administrația Națională a Penitenciarelor transmite că „în vederea îmbunătățirii calității vieții mediului penitenciar”, la Jilava s-au dotat secțiile de deținere cu frigidere și mașini de spălat „astfel încât deținuții să se poată autogospodări”.

„Precizăm că, la finele anului 2022, Penitenciarul București-Jilava a dat în folosință 40 locuri de cazare destinate deținuților repartizați în regim deschis, care desfășoară activități lucrative în interesul locului de deținere sau în regim de prestări servicii. Aceste spații sunt amenajate și dotate conform mențiunilor existente în Anexa 4 la Ordinul ministrului justiției nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate. Suplimentar, în vederea îmbunătățirii calității vieții mediului penitenciar, administrația locului de deținere a luat măsura dotării fiecărei secții de deținere, nu doar a spațiilor noi date în folosință, cu frigidere amplasate în spații comune, la care deținuții cazați în fiecare secție au acces în baza unui program stabilit de director. În vederea dezvoltării deprinderilor de conviețuire socială, noile spații date în folosință au fost dotate și cu mașini de spălat, astfel încât deținuții să se poată autogospodări, fapt de natură a le crește capacitatea de adaptare la viața din afara penitenciarului, în vederea reintegrării sociale”, conform sursei citate.

ANP mai precizează că Remus Truică, fost șef de cabinet al lui Adrian Năstase, are „activități lucrative fără supraveghere la un punct de lucru exterior”.

„Persoana privată de libertate la care se face referire este clasificată în regimul de executare deschis, fiind selecționată și repartizată să desfășoare activități lucrative fără supraveghere la un punct de lucru exterior. Prin urmare, libertatea de mișcare este superioară regimurilor de executare maximă siguranță, închis și semideschis, fiind permisă atât în locul de deținere cât și în afara acestuia, pe baza unei evaluări realizate de comisiile de profil, a căror atribuții sunt stabilite prin lege (comisia de individualizare a pedepsei, comisia de selecționare la muncă, comisia de stabilire a gradului de vulnerabilitate etc)”, conform comunicatului.

Penitenciarul București-Jilava va organiza pe 28 iulie „Ziua Porților Deschise”, „demers care va oferi posibilitatea reprezentanților societății civile și massmedia de a vizita unitatea, în scopul cunoașterii realității obiective din mediul penitenciar”.

Din informațiile obținute de ȘTIRIPESURSE.RO, Remus Truică ar fi sponsorizat amenajarea fostului abator al pușcăriei într-un loc de detenție modern, cu aer condiționat, bucătărie, baie și alte facilităţi, de care beneficiază alături de alţi 6 deţinuţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.