Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCENARIU despre cum poate fi recuperat românul răpit: Se repetă cazul ziariștilor din Irak?

Iulian Ghergut a fost rapit in 4 aprilie, in Burkina Faso! Pentru el a fost convocat un CSAT în care s-au stabilit posibilitățile în care poate fi recuperat. Fostul senator PNL Sorin Roșca Stănescu vede în situația acestui român un caz asemănător celui răpirii ziariștilor în Irak.

Citește și: Românul răpit în Burkina Faso a fost găsit/ SURSE

Pe atunci, președintele Traian Băsescu, alături de Florian Coldea și Mihai Răzvan Ungureanu, au rezolvat cazul, chiar dacă a fost nevoie de plata unei sume imense răpitorilor, act contrar celor asumate de România în fața partenerilor europeni. Culmea, ultimii doi sunt și acum în funcțiile de decizie de atunci, iar președintele Klaus Iohannis lucrează cu ei.

Citește și: Soția unui ambasador numit de Klaus Iohannis face două milioane de euro pe an din...apă

”Nu-l vad, nici in ruptul capului, pe Klaus Iohannis dispus sa incalce vreun angajament asumat de statul roman in fata partenerilor euroatlantici. Si nici vreun principiu care a fost batut in cuie. Cum este cel legat de plata vreunei rascumparari. In consecinta, la CSAT, nu putea fi discutate decat solutii alternative. Cum ar fi, de pilda:

1. Daca un stat NATO si UE nu poate plati, nici direct, nici prin intermediul vreunei institutii subordonate lui, in schimb si in principiu, nimic nu poate impiedica o societate comerciala ori un om de afaceri sa faca acest lucru. Cum ar fi, de exemplu, societatea comerciala, unde este angajat Iulian Ghergut, si omul de afaceri care o patroneaza. Dar daca plata directa nu este acceptata din principiu, poate fi acceptata o plata indirecta catre un grup criminal, cum este respectiva organizatie terorista? Si daca da, dispune Frank Timis de lichiditatile necesare? Si daca, din nou, da, este el dispus sa o faca? Fara ca, la randul sau, sa fie despagubit de statul roman? Grea intrebare. Raspunsul face diferenta dintre viata si moartea unui om.

Citește și: DOLIU în politică: Soția unui lider important a murit la București

2. O alta solutie alternativa ar fi colaborarea cu autoritatile din Burkina Faso, precum si cu partenerii nostri euroatlantici care actioneaza in zona, pentru recuperarea, pe calea unei operatiuni antiteroriste, al lui Iulian Ghergut. Dar aceasta optiune a existat tot timpul, incepand din 4 aprilie. De ce nu a fost utilizata? Au existat oare dubii in legatura cu autorii rapirii? Sau nu a existat certitudinea ca Iulian Ghergut mai traieste?

Citește și: Anunțul serii: Klaus Iohannis a fost dat în judecată! Iată motivul

3. A treia, si ultima optiune este ca respectiva organizatie terorista sa primeasca, in schimbul eliberarii lui Ghergut, nu bani, ci altceva. Acest altceva, de obicei, se poate concretiza in eliberarea, la schimb, a unor teroristi aflati in custodia autoritatilor, fie din Burkina Faso, fie din state partenere Romaniei. Dar este aceasta o optiune asupra careia se poate conveni fara a incuraja, in viitor, terorismul? Aceasta „ruta ocolitoare” ar putea fi mai morala decat rascumpararea propriu-zisa, in schimbul unor bani?”, e scenariul imaginat de Sorin Roșca Stănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.