Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu: Răsturnare de situație pe scena politică

sah

Politicieni din PNL și PSD vorbesc despre scenariul forțării de către Guvern a schimbării legii electorale prin introducerea votului în două tururi pentru primari și președinți de Consilii Județene.

În programul de guvernare, Dacian Cioloș și-a asumat ‘amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene’. Subiectul nu a stârnit o dezbatere publică însă surse din PNL și PSD au declarat pentru STIRIPESURSE.RO că există discuții neoficiale în acest sens.

Sursele citate spune că sunt șanse aproape nule ca un proiect de lege în acest sens să treacă prin Parlament, acesta fiind motivul pentru care a aparut scenariul modificarea va veni de la Guvernul tehnocrat care are în spate ‘strada’.

Scenariul este următorul: Actualul proiect de lege depus de PNL în Parlament, privind votul în două tururi la alegerile locale, va fi respins, după care Guvernul va interveni și va schimba legea electorală printr-o Ordonanță de Urgență. Dacă Ordonanța va fi atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, CCR va da dreptate Guvernului deși toată lumea spune că n-ai voie să schimbi legea electorală cu un an înaintea alegerilor. CCR nu se va opune pentru că alegerile din doua tururi, spre deosebire de alegerile intr-un singur tur, nu reduc drepturile electorale ci asigura o reprezentativitate mai mare a alesilor locali, mai multa legitimitate izvorâtă din numărul mai mare de voturi, evitându-se astfel situațiile în care un candidat poate câștiga primăria cu doar 30% din voturi în loc de 50+1.

Dacă la alegeri se va vota în doua tururi atunci primarul în funcție nu mai are asigurat un nou mandat pentru ca se pot coaliza toți ceilalți adversari împotriva lui în turul 2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.