Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul care poate EXPLODA în PNL. Candidaţii partidului lui Nicuşor Dan pe listele liberale

nicusor dan usr

Liberalii trebuie  să-şi  cureţe propriile liste de unii candidaţi pentru a face loc unora  din afara partidului. Inclusiv  pentru candidaţii unui alt partid, altul decât PND sau PSRO, susţin surse liberale.  În cadrul şedinţelor  recente  din Modrogan  dedicate   găsirii unei soluţii după  demisia  lui Vasile Blaga  din  funcţia de  co-preşedinte,  atât  foştii democrat-liberalii , cât şi  vechii liberali au  fost anunţaţi  că vor  fi  anumite  schimbări pe liste,  înainte ca ele să fie  girate şi semnate de  Alina  Gorghiu şi noul împuternicit în numele  fostului PDL, Daniel Buda.

Vezi și: DEZVĂLUIRI: O nouă castă conducătoarea? 22.000 de 'sorosiști' pe funcții în România (presa)

Potrivit unor surse  din conducerea PNL, exemplul lui Vasile  Blaga care şi-a retras şi candidatura la un nou mandat de senator va  fi folosit în cadrul acestei variante de acţiune, pentrua  demonstra seriozitatea  efortului de reformă internă. Totul  pentru a  ridica  cât mai mult scorul partidului şi a  oferi o şansă la guvernare  după alegeri.

Conducerea liberală se teme  că partidul lui Nicuşor Dan, Uniunea Salvaţi România, nu va  ajunge  să poată candida la parlamentare. USR are  nevoie să adune 200.000 de semnături de  susţinere, dar deocamdată, în  cele  trei săptămâni de  când  a  început campania în acest sens, au fost strânse puţin peste  40.000 de astfel de semnături. Iar  dosarele  cu aceste liste de  susţinere trebuie  depuse  până în data de 12  octombrie. Cu o intenţie de  vot între 5 şi 10% în optiunile  românilor, o  eventuală  neparticipare a USR la  alegerile parlamentare, ar putea  lăsa  conducerea   liberală  fără un  posibil aliat  preţios în viitorul legislativ  atunci când se va  pune  problema   constituirii unei  noi majorităţi parlamentare.

Vezi și: Verdict de specialist: Ce ascunde SONDAJUL care schimbă radical scena politică

PSD, la  rândul său, ar  fi  avantajat de un astfel de scenariu ce  i-ar  oferi prima şansă să  facă majoritatea cu ALDE şi, posibil, UDMR, ca să să pună mâna  pe guvernare.  La ultimele alegeri locale,  partidul lui Nicuşor Dan a  dovedit  că are  priză la electoratul marilor urbe, luând votanţi atât din bazinul  tradiţional al PNL, dar şi  din cel al PSD. Mai important, a  reuşit să obţină o performanţă după care marile partide   tot  tânjesc  de ani buni: aducerea la  vot a  nehotărâţilor.

În faţa unui asemenea potenţial, liberalii nu pot  sta  cu mâinile  încrucişate în cazul în care USR nu reuşeşte  să-şi înregistreze candidaţii la parlamentare din lipsă de semnături. Potrvit surselor citate, USR va   fi ajutat să  aibă propriile  grupuri parlamentare.

"Priorităţile PNL sunt acum programul de guvernare şi echipa pe care o vom avea la alegerile parlamentare. Unul din mesajele pe care ni le-am asumat este de deschidere a partidului către oameni noi. Lista PNL va fi una de care să nu ne jenăm nici la Iași, nici la București, nici la Suceava, nici în Călărași. Va fi o listă așa cum și-o dorește electoratul și mare parte a organizațiilor PNL", a  anunţat Alina Gorghiu,  imediat  după anunţul trecerii PNL la şefia unică.

În fapt,  anunţul  ascunde noile calcule ale  conducerii liberale, care includ şi USR în  ecuaţie.  Dacă USR nu poate participa de sine stătător, liberalii se pregătesc să le dea o mână de ajutor. Potrivit   surselor citate,  liderii de organizaţii unde  se găsesc  mari oraşe, precum Iaşi, Timiş, Cluj, Constanţa,  au fost deja anunţaţi să fie pregătiţi să facă loc unui  aflux de candidaţi noi din afara partidului. Propriile sondaje  au demonstrat că USR  are  priză mai ales în aceste oraşe  mari, tocmai din această cauză grosul candidaţilor care ar putea  veni de  la USR  s-ar putea  regăsi pe listele eligibile  din aceste judeţe. Şi nu numai:  listele PNL  Bucureşti  vor  fi cele mai decompletate pentru  a face   loc  noilor veniţi, în timp ce   o bună parte   din actualii  parlamentari liberali care  aveau  asigurat un loc eligibil în Capitală vor  fi transferaţi, paraşutaţi pe capul altor  organizaţii unde se  va face  curăţenie pornind de la  exemplul lui  Blaga, care, cercetat penal, şi-a retras  candidatura  de pe listele PNL Timiş.

Vezi și: SONDAJ Răsturnare de situaţie înaintea alegerilor parlamentare: Partid surpriză în Parlament

Din această cauză, unii dintre liberalii cu probleme  în justiţie care ar dori să fie pe listele de candidaţi ale diferitelor  filiale, precum Dan Motreanu la Călăraşi, au destul motive  să fie  îngrijoraţi şi preocupaţi dacă acest scenariu de lucru devine realitate, pentru că riscă să nu se mai regăsească în viitorul Parlament. În schimb, prin această manevră,  în Capitală, pe listele PNL  ar putea accede  inclusiv unii dintre miniştrii cabinetului Cioloş care, la această oră, încă  se află în  negocieri cu liderii USR pentru   o eventuală candidatură la  parlamentare,   ne-au mai precizat sursele citate.

Deocamdată, totul este la stadiul de intenţii şi alternative de lucru. Depinde  de evoluţia USR în perioada  imediat  următoare, liberalii fiind  interesaţi ca procentele noii formaţiuni să nu se piardă şi ca oamenii  lui Nicuşor Dan să aibă reprezentare în  viitorul legislativ pentru ca  împreună cu  ei să pună bazele majorităţii mult dorite.

Vezi și: Scheleții din dulapul Alinei Gorghiu: Dezvăluiri șocante

Oferta a fost făcută și public de noua șefă unică a PNL în cadrul unei emisiuni televizate la care participa și șeful USR, dar aceasta NU a refuzat categoric, dar a cam declinat oferta spunând că în cazul în care partidul său nu va strânge cele 200.000 de semnături necesare înscrise în cursă tot va participa la alegerile parlamentare pe sistemul alternativ doar acolo unde obține numărul necesar.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.