Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări majore la DIICOT: Marile dosare care nu vor mai ajunge aici

diicot3

DIICOT se reorganizează: îşi pierde competenţele privind evaziunea fiscală, dar îşi întăreşte structurile care se ocupă de investigaţii financiare. Prevederea apare într-o ordonanţă aprobată miercuri de guvern. Potrivit unui comunicat al executivului, modificările ajută DIICOT să poată răspunde eficient noilor ameninţări legate de criminalitatea organizată şi terorism. Schema de personal în noua structura care se ocupa de investigaţiile financiare va fi suplimentată cu 17 funcţii de specialişti.

Detalii CUTREMURĂTOARE despre moartea lui Prodan: Ce s-a întâmplat în fatidica noapte

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut o conferinţă de presă transmisă în direct de TVR1, în care a anunţat adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență care reglementează activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Raluca Prună a declarat că prin acest act normativ s-a urmărit aducerea DIICOT "în oglindă la nivelul DNA".

„Am adoptat o ordonanță de urgență care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanţă care aduc un plus de valoare activităţii DIICOT se referă cu specificitate la întărirea și la eficientizarea funcției de conducere a Direcţiei, la îmbunătăţirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuţii pe agenda europeană care, din păcate, cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalității organizate, care de cele mai multe ori finanțează acest fenomen”, a anunţat Raluca Prună.

SONDAJUL care RĂSTOARNĂ TOATE CALCULELE: Cele mai noi cifre

Prin ordonanța adoptată s-a urmărit de asemenea "o creștere a eficacității urmăririi penale prin consolidarea unei capacități de efectuare a investigațiilor financiare și prin completarea personalului Direcției cu lucrători de poliție judiciară".

"În mod ideal și DIICOT, ca și alte structuri de Parchet, cred că ar trebui să se bucure din acest punct de vedere de toate garanțiile pe care, de exemplu, DNA le are, prin existența unui corp de poliție judiciară care să facă parte din instituție", a explicat ministrul Justiției, Raluca Prună exprimându-și speranța ca această chestiune să fie tranșată într-un viitor "mai degrabă apropiat decât îndepărtat" pentru a face posibilă "o situație de egalitate între structurile de Parchet".

Ministrul Justiţiei a anunțat totodată că prin OUG s-au adus și câteva modificări în ceea ce privește competența materială a DIICOT.

"Am eliminat competența DIICOT în urmărirea penală a anumitor infracțiuni, cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerșetoria, exploatarea cerșetoriei și cel mai important — evaziunea fiscală. Am făcut acest lucru pentru că, după cum știți, evaziunea fiscală este un obiectiv de interes național strategic și pentru că împărțirea de competențe între parchetele obișnuite și direcțiile specializate cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai multe rezultate. Ne-am gândit că este bine ca evaziunea fiscală să fie în competența exclusivă a unui singur tip de parchete, să spunem, altele decât direcțiile specializate, astfel încât să putem vedea într-un termen scurt dacă se pot obține rezultate mai bune în combaterea acestui fenomen", a adăugat ministrul Justiției.

Conform ministrului, prin ordonanță s-au făcut modificări și la legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, pentru punerea în acord a legislației naționale cu prevederile internaționale.

"Am inclus procurorul șef al DIICOT, alături de procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procurorul șef al DNA, între persoanele care au competența de a exercita control asupra procurorilor din subordine. Am completat prerogativa funcției de conducere pentru procurorul șef al DIICOT prin numirea directă a Comisiei de interviu în vederea numirii în funcția de procuror în cadrul Direcției și am reglementat funcționarea Departamentului economico-financiar precum și modul de ocupare a funcției de manager economic la DIICOT. Pe scurt (...) ce am făcut a fost să aducem DIICOT în oglindă la nivelul DNA, știut fiind faptul că și o direcție și cealaltă sunt direcții specializare din cadrul Ministerului Public, ținând cont că ambele sunt direcții specializare", a precizat Raluca Prună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.