Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schismă în lumea ortodoxă: Sinodul Bisericii Ortodoxe Letone i-a cerut Patriarhului Kirill statutul de autocefalie

jakpost.net
Kirill-biserica-ortodoxa-rusa

Sinodul Bisericii Ortodoxe Letone a decis trimiterea unei solicitări către Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii pentru a acorda Bisericii Ortodoxe Letone statutul de autocefalie în raport cu Patriarhia Moscovei, relateaza Baltijas Balss, potrivit Rador.

''Sinodul a avut loc, după cum am specificat, urmează să respectăm legea și să modificăm statutul juridic. Și să ne adresăm către ÎPS Patriarhul Kirill cu solicitarea de a ajuta la soluționarea canonică a situației actuale", citează Baltijas Balss declaraţia unui înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Letone, care a preferat să nu-şi divulge identitatea.

Potrivit acestuia, decizia a fost adoptată în unanimitate, cu 160 de voturi pentru şi unul împotrivă. Biserica Ortodoxă Letonă se așteaptă să primească statutul de autocefalie de la Patriarhia Moscovei pentru a respecta cerințele noii legi privind independența Bisericii Ortodoxe Letone, prevenind în același timp producerea unei schisme bisericeşti.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că nu a primit solicitarea oficială din partea Bisericii Ortodoxe Letone. ''Dacă vom primi, vom reacţiona în mod corespunzător'', a declarat Vladimir Legoida, președintele Departamentului Sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre biserică, societate și mass-media.

La începutul lunii septembrie, Seimul Letoniei a adoptat o lege privind acordarea independenței Bisericii Ortodoxe Letone față de Patriarhia Moscovei. Bisericii i s-a cerut ca, până la sfârșitul lunii octombrie, să-și alinieze statutul în conformitate cu cerințele legii. Serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Letone a precizat că legea adoptată modifică statutul juridic al bisericii, dar nu afectează comunicarea liturgică a Bisericii Ortodoxe Letone cu toate bisericile ortodoxe canonice ale lumii. La mijlocul lunii octombrie, Biserica Ortodoxă Rusă a subliniat și ea că legea este exclusiv de natură juridică și, prin urmare, Biserica Ortodoxă Letonă nu se află într-o schismă bisericească din cauza ei.

Patriarhul Kirill menționează deseori operaţiunea militară rusă din Ucraina în predicile sale. Printre altele, el a spus că războiul a fost provocat de forțele externe pentru a slăbi Rusia și a justificat, de asemenea, motivele invaziei ruse. Datorită poziției Patriarhului Kirill, Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a proclamat la sfârșitul lunii mai independența deplină și independența față de Patriarhia Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.