Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul francez Pascal Quignard, recompensat cu premiul Formentor pentru literatură pe anul 2023

scriitor

Romancierul francez Pascal Quignard, câştigătorul premiului Goncourt din 2002, a fost recompensat miercuri cu premiul Formentor pentru literatură pe anul 2023 pentru ansamblul operei sale, a anunţat juriul care atribuie această distincţie literară, informează AFP.

Scriitorul de 74 de ani a fost premiat pentru "virtuozitatea cu care s-a reconectat la genealogia gândirii literare, pentru talentul cu care se sustrage banalităţii textuale şi pentru că a înţeles dimensiunile cele mai neaşteptate ale creaţiei literare", precizează comunicatul juriului.

Pascal Quignard a câştigat în 2002 prestigiosul premiu Goncourt cu romanul "Les Ombres errantes", o lucrare reprezentativă pentru opera sa, ce include fragmente despre senzaţii şi amintiri şi digresiuni despre istorie, mituri, viitorul culturilor şi al operelor de artă puţin cunoscute, adeseori străvechi, ale căror sensuri sunt explorate cu mare fineţe de scriitorul francez, potrivit Agerpres.

Marele public îl cunoaşte mai ales datorită volumului "Tous les matins du monde", un roman din 1991 ce a fost adaptat pentru marile ecrane de Alain Corneau.

Pascal Quignard a fost coscenarist al filmului, care a avut mare succes nu doar în rândul criticilor de cinema, ci şi al publicului.

Acel roman scurt, marcat de o sensibilitate extremă, şi filmul omonim - manierist, cu Jean-Pierre Marielle şi Gerard Depardieu în distribuţie - prezintă cariera unui muzician baroc care cântă la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, Marin Marais.

Restul operei sale literare este percepută ca fiind mai puţin accesibilă publicului generalist, în pofida tendinţei de a promova capitole scurte şi un stil clar.

Premiul Formentor, în valoare de 50.000 de euro, este atribuit unor scriitori ale căror opere se înscriu în tradiţia literară europeană.

Creat în 1960 de un grup de editori europeni de renume, acest premiu literar internaţional a fost decernat unor scriitori cunoscuţi, precum Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, Javier Marías, Enrique Vila-Matas, Mircea Cărtărescu şi Annie Ernaux.

În 2021, premiul Formentor a fost atribuit scriitoarei ruse Ludmila Uliţkaia.

Prezidat de scriitorul şi editorul Basilio Baltasar, juriul premiului Formentor este format din cinci membri, toţi spanioli. Juriul se reuneşte în fiecare an la Canfranc, o localitate din comunitatea autonomă Aragon din nord-estul Spaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.