Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisori ale lui Marcel Proust, scoase la licitaţie în luna octombrie la Paris

Corespondenţa aparţinând scriitorului francez Marcel Proust, printre care şi scrisori inedite care vorbesc despre felul în care romancierul şi-a promovat operele în vederea publicării şi înscrierii lor la premiul Goncourt, vor fi scoase la vânzare la Paris, pe 7 octombrie, de casa de licitaţii Christie's, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Vânzarea coincide cu celebrarea a 100 de ani de la atribuirea premiului Goncourt celebrului scriitor.

Piesa de rezistenţă a licitaţiei (care va cuprinde aproape 75 de loturi, cu o valoare totală estimată la un milion de euro) este o serie de 16 scrisori adresate de Marcel Proust prietenului său René Blum, pe vremea aceea secretar general al cotidianului Gil Blas şi un foarte bun cunoscător al industriei editoriale.

Citește și: Atenție! Mădălin Voicu caracaterizează în termeni duri USR

Datate între 1913 şi 1916, scrisorile (estimate la o valoare cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de euro) totalizează peste 90 de pagini. În prima dintre acestea, din februarie 1913, Proust îi cere prietenului său să trimită ''Du cote de chez Swann'' (În partea dinspre Swann), primul volum din ''În căutarea timpului pierdut'', editorului Bernard Grasset, pentru a-l publica pe cheltuiala scriitorului.

Pentru a fi sigur că volumul va fi publicat potrivit aşteptărilor sale, scriitorul propune să plătească singur costurile editării.

"Dacă domnul Grasset editează carte pe cheltuiala sa, o va citi, mă va face să aştept, îmi va propune modificări, să o împart în volume mai mici etc...'', a explicat Proust pentru a-şi justifica demersul de a publica volumul pe propria cheltuială şi conform dorinţelor sale.

În februarie 1913, când contractul pentru publicare nici măcar nu era semnat, Proust deja plănuieşte să-şi înscrie romanul la premiile literare.

"Dacă acest lucru i-ar face plăcere domnului Grasset, l-aş putea prezenta pentru premiul Goncourt, spun asta oarecum la întâmplare, deoarece nu ştiu foarte bine ce este premiul Goncourt'', îi scrie Proust prietenului său.

Citește și: Guvernul modifică legea offshore! Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră

René Blum va reuşi să-l convingă pe Bernard Grasset să publice primul volum al celebrului roman, iar Marcel Proust este plin de recunoştinţă. "Dragă Rene Blum, trebuie neapărat să-mi cereţi o favoare, oricare ar fi aceasta, ceea ce mi-ar face o deosebită plăcere", a exclamat scriitorul.

În multe dintre scrisorile sale, Proust nu ezită să solicite sprijinul unor prieteni din lumea literară (Jean Cocteau, Lucien Daudet, Louis de Robert) pentru promovarea romanului său.

După ce NRF (editura Gallimard) arată interes pentru publicarea romanului, Proust îi solicită din nou lui Rene Blum ajutorul pentru a se achita de obligaţiile contractuale faţă de Grasset.

În octombrie 1917, Gaston Gallimard răscumpără de la Grasset cele circa 200 de exemplare din ''Du cote de chez Swann'', care nu s-au vândut. Cărţile sunt îmbrăcate într-o copertă cu inscripţia NRF, înainte să fie puse în vânzare.

Volumele reeditate de Gallimard din ''Du cote de chez Swann'' şi ''A l'ombre des jeunes filles en fleurs'' vor fi scoase la vânzare împreună, după război în iunie 1919.

Citește și: Curtea de Apel a luat decizia- Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Este o mişcare câştigătoare pentru editura Gallimard.

La 10 decembrie 1919, Marcel Proust este recompensat cu premiu Goncourt, în cadrul celei de-a 17-a ediţii, pentru volumul ''A l'ombre des jeunes filles en fleurs'', cel de-al doilea din ''A la recherche du temps perdu'', în detrimentul marelui favorit, Roland Dorgeles.

Un exemplar original din ''A l'ombre des jeunes filles en fleurs'', care cuprinde o dedicaţie autografă a criticului şi poetului Henri Gheon, va fi de asemenea scos la vânzare de Christie's (8.000-12.000 euro).

Casa de licitaţii va scoate totodată la vânzare o ediţie de lux cu cele două şpalturi ale sale pentru ''A l'ombre des jeunes filles en fleurs'' (8.000-12.000 euro) provenind din colecţia pianistului Alfred Cortot (1877-1962).

În cadrul aceleiaşi licitaţii de cărţi rare şi manuscrise, va fi scoasă la vânzare şi o ediţie originală ''Champfleury'' (1529), operă esenţială din istoria tipografiei şi a limbii franceze, estimată la o sumă cuprinsă între 40.000 şi 60.000 de euro.

Colecţionarii îşi vor mai disputa şi o ediţie din ''Chef-d'oeuvre inconnu'', de Balzac, ilustrată cu 12 gravuri originale de Picasso (40.000-60.000 de euro).

O serie de desene originale realizate de Antoine de Saint-Exupéry pentru cartea sa ''Micul Prinţ'' va fi de asemenea scoasă la vânzare (40.000-50.000 euro) de Christie's.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.