Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgere radioactivă lângă granița României. Autoritățile au ascuns incidentul: radiațiile ar depăși de 300 de ori norma admisă

radioactive

O scurgere radioactivă a avut loc la granița de est a țării, la doar 125 km de Iași. La Uzina Metalurgică din Râbnița (Transnistria) a avut loc zilele trecute o scurgere radioactivă, iar nivelul radiației în zonă (140 km de Chișinău) ar depăși de 300 de ori norma admisă.

Citește și: Dacian Cioloș se VICTIMIZEAZĂ - De când a intrat în politică, 'e total expus, atacat toată ziua' și catalogat 'fără dovezi'

Informația a fost ascunsă de către autorități, aceasta apărând din surse anonime pe rețelele de socializare, scrie Unica.md. Incidentul a fost confirmat de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

Citește și: Autoritățile de securitate din Spania: agenți CIA s-au implicat în atacul de la ambasada Coreei de Nord din Madrid

În mesajul anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților Uzinei însă li s-a cerut să tacă, iar unii ar fi fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă. „Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.

Rîbnița este un oraș din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, reședința Raionului Rîbnița de pe malul stâng al râului Nistru. Orașul e situat la o distanță de aproximativ 130 km de Chișinău și este un important centru industrial. În cadrul Transnistriei, Rîbnița este considerată „capitala de nord a țării”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.