Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgeri de informații secrete despre un mare obiectiv militar francez

spion

Grupul francez de construcţii navale DCSN a fost victima unei scurgeri masive de informaţii tehnice confidenţiale despre submarinele sale Scorpene (Scorpia de Mare), ceea ce ar putea alarma armatele indiană, malaeziană şi chiliană care le utilizează, afirmă jurnalul The Australian în ediţia sa de miercuri.

DCSN, deţinut în procent de 62 % de statul francez, a indicat AFP că 'autorităţile securităţii naţionale' franceze 'anchetează' deja cazul, fără a oferi mai multe detalii.

Citește și: Twitter pentru sistemul iOS funcționeză și în mod nocturn

'Această anchetă va determina natura exactă a documentelor care au constituit obiectul acestor scurgeri, eventualele prejudicii pentru clienţii noştri, precum şi responsabilităţile', a adăugat grupul.

Cele 22.400 de pagini divulgate, pe care cotidianul australian afirmă că le-ar fi consultat, detaliază capacităţile de luptă ale submarinelor Scorpene produse de DCSN, concepute pentru marina indiană şi dintre care mai multe unităţi au fost achiziţionate şi de Malaysia şi Chile.

Citește și: Un celebru actor s-a fotografiat gol, cu bărbăția la vedere / FOTO 18+

Brazilia şi-a exprimat interesul de a desfăşura şi ea aceste submersibile începând din 2018.

Scurgerea ar putea alarma, de asemenea, Australia, care a încheiat în aprilie un contract de 50 de miliarde de dolari australieni (38 de miliarde de dolari SUA) cu grupul DCSN pentru a concepe şi fabrica următoarea sa generaţie de submarine.

Citește și: A acoperit cu un tampon aerul condiționat din autocar / FOTO

Documentele descriu sondele vaselor, sistemele lor de comunicaţii şi de navigaţie, iar 500 de pagini sunt consacrate exclusiv sistemului de lansare a torpilelor, precizează The Australian.

Potrivit cotidianului, DCSN ar fi lăsat să se înţeleagă că scurgerea ar putea proveni din India, mai degrabă decât din Franţa.

Citește și: TP-Link a lansat oficial gama de telefoane Neffos pe piața noastră

Datele ar putea totuşi să fi fost scoase în afara Franţei în 2011 de un fost ofiţer al marinei franceze care, la vremea respectivă, era angajat sub contract al DCSN.

Documentele ar putea să fi tranzitat prin mai multe societăţi din sud-estul Asiei înainte de a fi trimise în final unei întreprinderi în Australia, continuă ziarul.

Citește și: Semnele care iti arata ca ai corpul plin de toxine! Nu le ignora

Contractul submarinelor australiene a revenit DCSN, dar sistemul de luptă secret a 12 submarine Shortfin Barracudas este furnizat de SUA.

Submersibilele australiene sunt versiuni reduse ale celor de tip Barracudas franceze, titrează agerpres.ro.

Citește și: Top 10 filme românești inspirate din carți

Site-ul internet al DCSN afirmă că Scorpene este echipat cu tehnologia cea mai de vârf şi mai protejată, făcând din el cel mai letal dintre submarinele convenţionale din istorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.