Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scutea e deranjată de declarațiile unui membru CSM, dar ignoră derapajele din propria ogradă - Procurorul general cere apărarea reputației Ministerului Public

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Procurorul general Gabriela Scutea cere apărarea independenței, imparțialității și reputației profesionale a procurorilor din subordine, în urma unor afirmații făcute de Victor Alistar, reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Alistar a denunțat, în cadrul unui interviu la Aleph News, legăturile procurorilor cu politicienii și cu serviciile secrete.

  • Victor Alistar, la Aleph News: „Preocupările procurorilor de vârf sunt să interfereze cu politicienii, să regleze conturi de putere în parchete. Preocupările procurorilor din conduceri sunt altele. Colaborarea cu serviciile secrete a dus la deprofesionalizarea procurorilor”

Grabnică să denunțe discursul unui membru al CSM, Gabriela Scutea ignoră cu desăvârșire afirmațiile mult mai grave făcute de un procuror cu două zile înainte. Procurorul militar Bogdan Pîrlog a lansat mai multe atacuri cu iz politic, într-un interviu pentru Press Hub.

  • Bogdan Pîrlog: „Bănuim că au existat magistrați care și-au oferit expertiza lor cu ocazia acestor modificări. Nu cred că la un asemena nivel s-a pus problema unei plăți sau unor servicii. Putem specula că era vorba de interese foarte mari. În niciun caz nu au fost plătiți cu ora, de asta putem să fim siguri. Evident că au existat niște avantaje, dar nu neapărat avantajele legate de munca depusă. Ci avantajele legate de crearea unui sistem care să permită până la urmă revenirea la anii de aur 90 când rețelele de corupție din cadrul justiției funcționau la nivel maxim, când ajunsesem cunoscuți în Europa pentru aceste abateri.”

Procurorul general solicită însă doar în cazul lui Victor Alistar apărarea independenței, imparțialității și reputației profesionale a procurorilor din Ministerul Public.

Comunicatul PÎCCJ:

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, a formulat o cerere de apărare a independenței, imparțialității și reputației profesionale a procurorilor din cadrul Ministerului Public, în raport de afirmațiile domnului Victor Alistar - membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societății civile - apărute în spațiul public în cadrul emisiunii ”OFF/ON The record” din data de 07 noiembrie 2021, difuzată pe postul TV Aleph News la ora 19.50.

Prin unele afirmații, acesta acreditează ideea că sesizarea din oficiu a organelor de urmărire penală, instrumentarea cauzelor, precum și adoptarea soluțiilor se realizează în mod discreționar, servind unor scopuri politice și interese personale.

De asemenea, prin afirmațiile respective se induce opiniei publice în mod eronat ideea că procurorii cu funcții de conducere își exercită în mod necorespunzător atribuțiile ce derivă din principiul controlului ierarhic, permițând ca deciziile luate să fie influențate de factorul politic.

O asemenea abordare se situează în afara exercițiului democratic al libertății de exprimare prevăzute de art. 10 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și art. 30 din Constituția României, având în vedere caracterul general și denigrator al afirmaților ce se reflectă asupra activității tuturor procurorilor din cadrul Ministerului Public, cu repercusiuni directe asupra imaginii și reputației profesionale a acestora. CEDO, în cauza Lavric contra României, a statuat că nu există îndoială că într-o societate democratică indivizii au dreptul să comenteze și să critice administrarea justiției și oficialii implicați în înfăptuirea ei. Cu toate acestea, o astfel de critică nu trebuie să treacă de o anumită limită întrucât este în interesul public ca procurorii precum și judecătorii să se bucure de încrederea publică.

Arătăm că procurorii din cadrul Ministerului Public își desfășoară activitatea conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor. În același timp, respingem orice presiune de a rezolva anumite cauze într-un anume fel sau într-un timp care nu poate asigura temeinicia anchetei numai pentru a satisface agenda politică sau publică a vreunei persoane.

Susținerile domnului Victor Alistar sunt susceptibile de a crea suspiciuni cu privire la nerespectarea principiilor care guvernează activitatea procurorilor și tind să obţină în spațiul public o credibilitate mai mare, având în vedere că acestea provin de la un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, organ al cărui rol constituțional este tocmai acela de a fi garantul independenței magistraților.

În considerarea celor de mai sus, în temeiul art. 30 alin. (1), (2), (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cererea de apărare a independenței, imparțialității și reputației profesionale a procurorilor din cadrul Ministerului Public a fost a transmisă Consiliului Superior al Magistraturii.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.