Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se ascut cuțitele în PNL. Război între provinciile istorice din cauza listei lui Orban pentru PE

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

În goana lor după procente electorale și implicit, supraviețuire politicaă, cei din conducerea PNL riscă să se trezească că proprii activiști de partid nu vor trage mai deloc pentru proprii candidați la alegerile pentru Parlamentul Euopean. Încă se lucrează la ordinea candidaților de pe lista scurtă cu eligibli,  chiar dacă în continuare capul de listă reprezintă o necunoscută. Problema o constituie celelalte nume deja luate în calcul, care lasă câteva provincii istorice fără proprii reprezentanți sau cu liberali parașutați de la centru. În consecință, fără motivația de a trage pentru ca alți colegi de partid din alte regiuni să ajungă în viitorul legislativ european.

Liberalii și-au făcut propriile calcule. Un scorîn jur de 30% le va aduce zece mandate de eurodeputat. Pentru ca acest  scor să nu devină însă  o simplă cifră pe hârtie, conducerea PNL în frunte cu Ludovic Orban, tărăgănează de mai bine de două luni finalizrea listei cu  cei 10 eligibili. Primul termen gândit de liberali pentru listă era 15 noiembrie. Au trecut aproape două luni de la acesta, iar acum  Orban anunță că lista va fi prezentată și validată în structurile interne de conducere pe data de 15 februarie.

În total , 46 de liberali și-au depus  dosarele de candidatură, dar majoritatea  vor figura ca supleanți, pe locurile considerate neeligibile.  Chiar și după tranșarea spinoasă a candidaturi fostului lider Crin Antonescu, în defavoarea acestuia, problemle nu s-au terminat  pentru Orban și colaboratorii săi. Asta deoarece o parte din candidații care nu vor figura pe lista scurtă nu se vor mobiliza pentru campania  electorală, cazul lui  Marian Petrache, care controlează una dintre cele mai  puternice  organizații  județene cu aproape 30 de primari în subordine, susțin surse din partid.

Mai mult, modul în care s-au împărțit  geografic candidaturile eligibile face ca acest pericol să se extindă nu doar la nivel de județ, ci de  regiuni istorice.

Potrivit surselor citate, partea leului a fost luată de reprezentanți din Ardeal în special, urmați de cei din Muntenia și Oltenia.

"Deocamdată se lucrează la ordinea de pe listă.  Așteptăm să vedem ce decizie se va lua pentru capul de listă. Tot auzim de o nouă achiziție din afara partidului, din sectorul corporatist sau cultural, care ne va aduce procente  bune, dar să vedem. Dacă se va opta însă pentru un om din interiorul PNL, atunci lupta pentru primul loc se va da între Mircea Hava și Siegfried Mureșan", ne-au explicat sursele citate.

Ambii sunt susținuți de organizațiile ardelene. La fel ca și Daniel Buda, de la Cluj și Gheorghe Falcă, de la Arad,  dați ca siguri pe lista scurtă, dar mai ales Vasile Blaga, care va  avea un cuvânt greu de spus în coordonarea întregii  campanii, cu sprijinul liderilor transilvăneni.

Din zona Olteniei,  actualul europarlamentar, Jean Marinescu va prinde un nou mandat.  Le fel și liderul PNL București, Cristian Bușoi,  ca parte a  unei înțelegeri care pare a funcționa între el și Ludovic. în schimbul retragerii din fruntea acestei organizații odată  văzut cu noul mandat de eurodeputat în buzunar. Tot din zona Munteniei, vor figura pe listă, Vlad Nistor și Dan Motreanu, mai susțin sursele citate.

Acest lucru face  ca organizațiile județene din  Moldova, Dobrogea sau Banat să nu aibă niciun reprezentant pe lista scurtă.

"Gheorgeh Flutur și-a declinat interesul, Alina Gorghiu nu are nici o șansă deși este susținută de Timișul lui Robu, iar Costel Alexe de la Iași este pus pe un loc considerat neeligibil. Mai mult,  cei de la București se gândesc să ni-l trimită pe cap pe Dan Motreanu, drept candidat  pentru regiunea Moldova, pe motiv că s-a ocupat de reorganizarea  filialelor de pe la noi ca vicepreședinte regional", ne-au dezvăluit aceleași surse calculul liderilor din Modrogan.

În aceste condiții,  liderii din aceste regiuni nu văd de ce ar susține efortul de campanie la capacitate maximă, de vreme ce  alți colegi vor culege roadele și nu proprii oameni. O situație care pare a da bătăi de cap actualei conduceri de partid, prinsă  între ciocanul  liderilor fostului PDL cu care Orban a ajuns la un armistițiu, și nicovala filialelor nemulțumite că decontează înțelegerile făcute de conducerea centrală.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.