Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere CSAT pentru pesta porcină africană: ONG-urile vorbesc despre ATACURI BIO-TERORISTE și vor introducerea STĂRII DE NECESITATE - VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat marți că organizațiile nonguvernamentale (ONG) trebuie să își asume cerințele și declarațiile pe care le fac, inclusiv aceea de a fi convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a interveni în criza pestei porcine africane.

„Eu nu comentez aceste lucruri, treaba lor ce spun, eu repet ceea ce v-am spus. Fiecare are răspunderea pentru ceea ce spune, ce au zis ONG-urile e treaba lor”, a declarat ministrul Agriculturii, într-o conferință de presă.

Citește și: Patriarhia Română a semnat acordul! Ce îi oferă cea mai valoroasă companie românească

Reprezentanții fermierilor și liderii asociațiilor de consumatori acuză autoritățile că eutanasiază inclusiv porci sănătoși, nefiind capabile să identifice boala la fiecare animal în parte, și că le refuză crescătorilor posibilitatea de a evacua porcii sănătoși din zonele confirmate ca fiind focare de pestă porcină africană. În plus, observând agresivitatea cu care se răspândește boala, fermierii sunt convinși că România a fost (și, probabil, mai este) ținta unor atacuri bio-teroriste, astfel că a devenit necesară intervenția CSAT.

De asemenea, președintelui Klaus Iohannis i se cere să instituie starea de necesitate - necesară adoptării unor măsuri mai ferme și mai urgente, dar și ca bază juridică pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despăgubiri și de scutiri fiscale.

Citește și: Anunț important! Se fac angajări pe bandă rulantă

„Până la această dată (n.r. - 27 august) sunt 10 județe afectate 121.012 porci care au fost sacrificați, au ieșit practic din efective, morți, uciși”, a declarat în cadrul aceleiași conferințe Petre Daea.

„Din 2.500 de UAT-uri, care reprezintă Unitătile Administrativ Teritoriale din județele respective, în județul Bihor, din 531 de localități sunt 8 afectate, acest lucru însemnând 1,5%. În Satu-Mare, din 285 sunt afectate 4, care înseamnă 1,4%. În Sălaj este vorba despre un focar în afară și nu la porcii domestici, ci la mistreți. În Brăila, din 184 sunt 24 de unități teritoriale, care înseamnă 13%, în Constanța din 259, sunt 27 care înseamnă 10,4%, în Galați din 245 una, care înseamnă 0,4%, în Tulcea din 184 sunt 74, care înseamnă 40,2%. În Ialomița, din 193 sunt afectate 24, care înseamnă 12,4%, Călărași - din 166, două au fost afectate, care înseamnă 1,2%, iar în Ilfov din 111 două, care înseamnă, 1,8% și mai sunt suspiciuni în două localități”, a mai adăugat ministrul.

Citește și: Scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani complică lucrurile pe scena politică românească. Kovesi chemată la Parchetul General

De asemenea, în cadrul conferinței, Petre Daea a precizat că în România nu se găsesc specialiști pentru acest tip de boală, iar modul de acționare este asemenea celor care au mai trecut prin această situație.

„În România nu există niciun specialist sau facultate care să producă specialiști care să combată această boală. Nu a fost o boală care să producă interes din acest punct de vedere. Ne folosim de oamenii care au mai trecut prin această situație”, a mai precizat ministrul.

Citește și: Surpriză! Ce categorii de angajați scapă de plata ROVINIETEI

Ultimele statistici privind evoluția pestei porcine arată că numărul porcilor uciși va depăși 350.000 în urma confirmărilor de focare din județele Tulcea și Brăila, iar numărul locurilor de muncă desființate va fi de ordinul sutelor.

După ce Carniprod (Tulcea) a deschis lista neagră cu 45.000 de porci uciși și 150 de locuri de muncă desființate, confirmările de focare din județul Brăila - Tichilești și Gropeni - vor adăuga 200.000 la numărul de porci uciși și 600 de posturi la numărul locurilor de muncă desființate. Pănă la acel moment, totalul la nivel național al porcilor uciși era deja de peste 70.000 în ferme și aproape 50.000 în gospodării ale populației, astfel că numărul eutanasierilor va trece de 350.000.

Citește și: Acuze grave ale Opoziției! Coșmarul prin care ar fi trecut persoanele care au fost în taberele organizate de Primăria Capitalei .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.