Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere INTERVENŢIA preşedintelui Klaus Iohannis pe modificarea Legilor Justiţiei. Protestatarii #REZIST, avertisment DUR pentru parlamentari

www.tribuna.ro
protest #rezist

ONG-urile şi grupurile civice care protestează în Piaţa Victoriei şi nu numai au transmis un mesaj dur după ce Senatul a început ieri adoptarea Legilor Justiţiei. Manifestanţii au lansat un avertisment dur către liderii majorităţii şi susţin că deciziile acestora nu vor rămâne netaxate. Mai mult, potrivit unui comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO, protestatarii cer preşedintelui Klaus Iohannis să intervină şi "să acționeze pentru salvarea democrației, statului de drept și independenței Justiției".

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Fost şef de instituţie publică, ÎNCHIS pentru luare de mită

"Organizațiile neguvernamentale și grupurile civice semnatare iau act cu revoltă de modul și forma în care a început ieri adoptarea în Senat a legilor Justiției. Modificarea legilor Justiției pentru hărțuirea magistraților și subordonarea politică a sistemului judiciar, dar și a legislației penale în favoarea inculpaților, a devenit prioritate absolută a actualei puteri politice. Nu nevoile oamenilor contează, ci interesele directe ale inculpaților și condamnaților de la vârful puterii politice. Este o demonstrație de forță și de cinism a PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, care calcă în picioare reguli elementare de lucru în parlamentul unei țări democratice.

Atragem atenția că legile în România, indiferent de voința discreționară a majorității parlamentare, trebuie să fie aliniate principiilor statului de drept, separației puterilor în stat și drepturilor fundamentale, și nu pot face abstracție de starea generală tensionată din societate. Pentru a fi adoptate, ele trebuie să respecte aceste principii democratice. În plus, trebuie explicate și acceptate ca elemente fundamentale ale dialogului dintre legiuitor și societate.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Un NOU dosar penal în cazul licențelor Microsoft. Pe cine ACUZĂ procurorii DNA

Din păcate, aceste practici au fost ignorate total, așa cum au fost ignorate recomandările Comisiei Europene, pozițiile tranșante ale partenerilor României din UE și NATO, precum și necesitatea consultării Comisiei de la Veneția, așa cum se cere în ultimul raport din cadrul MCV. Fără dezbatere publică și parlamentară nu mai putem vorbi despre democrație în România, ci despre dictatură și capturarea statului de către un grup restrâns cu interese infracționale.

În aceste condiții:

  • Anunțăm că protestele noastre vor continua;
  • Avertizăm liderii majorității parlamentare și autorii morali ai acestor acțiuni imorale și iresponsabile că aceste decizii nu vor rămâne nedecontate;
  • Cerem Președintelui României, care are datoria să vegheze la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice și trebuie să își exercite funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, să acționeze pentru salvarea democrației, statului de drept și independenței Justiției, inclusiv prin demararea unor consultări cu partidele politice, Consiliul Superior al Magistraturii și instituții ale sistemului judiciar, dar și cu societatea civilă;
  • Atragem atenția clasei politice asupra consecințelor pe termen lung asupra democrației în România, efectelor economice ale protecției politice acordate corupției la nivel înalt, și asupra pierderii încrederii cetățenilor în instituțiile democratice", susţin semnatarii în comunicat.

Citeşte şi: Statutul magistraţilor, pe masa judecătorilor CCR. Care sunt MOTIVELE invocate de Opoziţie în sesizare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.