Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statutul magistraţilor, pe masa judecătorilor CCR. Care sunt MOTIVELE invocate de Opoziţie în sesizare

CCR

Opoziţia susţine că atacă la Curtea Constituţională propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptată marţi de Senat. PNL a anunţat recent că va depune o sesizare şi a explicat şi care sunt motivele contestaţiei.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii DĂ LOVITURA şoferilor: Ce BOLI te pot lăsa fără permis auto sau te pot împiedica să-l obţii

"PNL va seziza la CCR aspectele neconstituţionale din modificările adoptate ieri la legea 303 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Eliminarea Preşedintelui României din procedura de numire a şefilor de parchete, golirea de conţinut a independenţei şi integrității magistraţilor sunt doar câteva dintre hibele acestui proiect care reprezintă un prim pas al PSD în bătălia pe care o dă cu justiţia.", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

"În ciuda deciziilor CCR se restrânge dreptul preşedintelui de a numi magistraţi în România. Este un atribut care nu poate fi golit de conţinut decât dacă vrem să ducem în derizoriu şi deciziile Curţii, şi instituţia prezidenţială în sine. Am vorbit despre independenţa procurorilor, care nu mai există pentru PSD şi există pârghii pentru a genera abuz. Am vorbit despre integritatea magistratului, care nu poate fi lăsată...nu putem lăsa opinia publică să creadă că un magistrat cu probleme de integritate sau cu probleme penale poate să judece în continuare. Mai sunt câteva lucruri care, pe procedură şi de natură extinsă, le vom evidenţia în această sesizare. Rămâne să se pronunţe CCR pe acest control de constituţionalitate şi probabil că vom avea în ianuarie-februarie, când se va aduna Curtea şi se va pronunţa, o soluţie.", a detaliat Gorghiu într-o intervenţie la Digi24.

Un anunţ similar a fost făcut şi de preşedintele USR, Dan Barna.

"Trebuie utilizat orice instrument pe care reuşim să-l identificăm - şi legal, şi civic - pentru a bloca în cele din urmă intrarea în vigoare a unei astfel de legi. Bineînţeles, şi preşedintele va avea punctul său de vedere. Aceste legi sunt împănate de motive de neconstituţionalitate. Colegii mei de la departamentul juridic lucrează în prezent pentru a definitiva textul contestaţiei", a declarat Barna la Parlament, conform Agerpres.

Citeşte şi: Judecătorii ies din nou la ATAC: Modificarea codurilor îngreunează până la BLOCARE cercetarea penală

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. Au fost înregistrate 80 de voturi 'pentru'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.