Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere reformă în PNL

PNL

Mai mulți lideri PNL cer ca partidul să se reformeze. Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu și co-președintele Organizației de Tineret, Sorin Moldovan, consideră că partidul trebuie să se modernizeze cât mai repede cu putință pentru a respecta cerințele străzii.

predoiu„Punct şi de la capăt a fost unul dintre sloganele campaniei prezidenţiale încununate de succes anul trecut. Pare să fie un principiu valabil şi pentru situaţia PNL de astăzi. Încheiem un an complicat, unele s-au făcut, cu altele trebuie să o luăm de la capăt. (...) Contextul politic este unul suis generis, atipic. Clasic, într-o democraţie avem unul sau mai multe partide la guvernare şi unul sau mai multe partide în opoziţie. În special aceasta din urmă este foarte importantă. Opoziţia este proba democraţiei. În prezent, formal şi declarativ nu avem vreun partid la guvernare, toate sunt în opoziţie. Cum să numim această formulă? Eu i-aş spune o democraţie asimetrică, pentru că, fără îndoială, avem democraţie, devreme ce avem opoziţie, dar la guvernare nu se află niciun partid.”, scrie Cătălin Predoiu într-un editorial pentru Adevărul.

În opinia sa, decizia PNL de a sprijini Guvernul Cioloș a fost una „corectă,  logică și firească”, deoarece astfel a fost evitată o „nedorită instabilitate politică” și, în același timp, a fost respectată vocea străzii, care refuza ferm un guvern politic. Predoiu scrie că vocea străzii a cerut și o reformă a PNL, modernizare care poate fi privită din mai multe aspecte. Primul dintre acestea este reforma instituţională, care „trebuie să privească în această etapă politica de resurse umane, democratizarea deciziei şi politicile de comunicare”.

„În ce priveşte resursele umane, ar fi două căi, la fel de importante: activarea resurselor umane interne disponibile în partid simultan cu deschiderea partidului spre societate, mediile de business şi academice. Activarea tineretului PNL e o carte de jucat. (...) Poate că unii vor greşi sau vor claca, dar cu certitudine alţii vor răzbi şi se vor transforma în 2-3 luni în voci tinere şi competente ale partidului.”, notează Predoiu.

El adaugă că este important ca dintre tinerii din partid să fie aleși comunicatori, care să fie pregătiți și apoi trimiși în studiourile de televiziune. Predoiu mai notează că, în ceea ce privește democratizarea deciziei partidului, un prim pas ar fi refacerea compoziţiei Comisiei Organizatorice de Unificare a PNL. Pe de altă parte, organizația PNL București ar trebui să devină o „organizație fanion” a liberalilor, „un vector de tracţiune politică, dar şi un laborator pentru soluţiile de care are nevoie Bucureştiul”.

„Reforma PNL nu priveşte doar partea instituţional organizatorică, ci şi cea doctrinară. Rămâne PNL fidel conceptului prin noi înşine, îmbraţişează complet doctrina PPE, merge către neoliberalism, se plasează mai spre centru, aproape de conceptul a treia cale, aruncă punţi către societatea postcapitalistă - postindustrială, un concept vehiculat recent pe zona de dreapta în Marea Britanie, sau va îmbrăca toate aceste linii, creând spaţiul instituţional pentru o exprimare politică în evantai pe dreapta? (...) E nevoie ca PNL să elaboreze până la alegerile generale din 2016 un document politic doctrinar care să fundamenteze teoretic soluţiile de perspectivă programatică ale PNL.”, mai scrie Predoiu.

Prim-vicepreședintele PNL consideră că simplu enunț că liberalii sprijină Guvernul Cioloș nu e suficient, ci Executivul ar trebui sprijinit în mod pro-activ. În plus, în procesul de reformă liberalii, consideră Predoiu, trebuie „să deschidă un dialog intens şi permanent cu societatea, cu mediul cultural, de business, academic, al antreprenorilor, profesiilor, cu toţi cei care muncesc într-o formă sau alta”.

„Toată „Armata PNL” trebuie pusă în mişcare cu ordine şi misiuni precise, permanent evaluate de „centrul de comandă”. (...) Suntem într-un punct de cotitură. Îmi aduc aminte de melodia de campanie prezidenţială 2014, Ştie să renască... Avem premisele succesului şi el poate fi atins în echipă, desăvârşind fuziunea.”, conchide Predoiu.

Și co-președintele Organizației de Tineret a PNL, Sorin Moldovan, și-a exprimat punctul de vedere referitor la modul în care ar trebui făcută reforma în partid.

Sorin Moldovan„A nu se înţelege, aşa cum în mod greşit o fac unii, că reforma înseamnă neaparat schimbarea vârfului de lance. Cred că problemele nu vin de acolo, ci chiar de la aceşti aşa zişi lideri care, în aparenţă, militează pentru reformă, dar, în esenţă, sunt cei care macină partidul din interior doar pentru a mai urca o treaptă sau pentru a se agăţa de un scaun.”, scrie Sorin Moldovan pe contul său de Facebook.

Liderul tinerilor liberali consideră că reforma nu presupune neaparat schimbarea oamenilor, ci mai mult „chimbarea strategiei politice, a modului de acțiune și comunicare, a modului de promovare în cadrul partidului”. El consideră că este o greșeală ideea indusă opiniei publice potrivit căreia toți politicienii sunt „o apă și-un pământ”, respectiv corupți.

„Avem în cadrul TNL foarte mulţi tineri bine pregătiţi, dornici să lucreze pentru comunităţile din care fac parte. Nu înseamnă că dacă ai carnet de membru de partid eşti automat corupt sau hoţ.”, afirmă Moldovan.

Acesta subliniază că în ceea ce privește organizația de tineret sunt două modalități de abordare: una în care tinerii sunt total subordonați seniorilor, și atunci sunt promovați doar „şoferi, cărăuşi de genţi, tineri obedienţi”, și o a doua în care organizația este lăsată să crească și să se dezvolte după principiile pe care și le asumă.

„Multă vreme, în cei 11 ani, am dus împreună cu colegii mei o “luptă” internă şi, din fericire, în ultimii 3 ani, rezultatele au început să apară, cu ajutorul unor lideri, culmea, mai “seniori” decât mulţi alţii. Ironic, nu? Însă ipocrizia unora nu are margini. Poate că ei sunt cei cu care această reformă ar trebui să înceapă. Mulţi clamează reforma în partid, dar majoritatea au acelaşi gând: Reforma să nu înceapă cu mine! Vă contrazic, stimaţi colegi: reforma trebuie să înceapă cu fiecare, nu cu o organizație anume.”, concluzionează Moldovan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.