Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică situația și la Chișinău: moțiune de cenzură împotriva Maiei Sandu

maia sandu

Guvernul Maia Sandu va avea de trecut testul moțiunii, după ce aceasta a fost depusă de Partidul Socialiștilor. Demersul vine ca urmare a deciziei premierului de a prezenta în plen argumentele de susținere a modificărilor Legii procuraturii, anunță jurnalv.md.

Citește și: Mugur Isărescu, lovitură la temelia discursurilor lui Orban și Iohannis: Economia nu este pe fundul prăpastiei

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi.

Secretarul farcțiunii PSRM, Vasile Bolea, a declarat că dacă Executivul nu își va retrage proiectul, cel mai probabil Guvernul Sandu va cădea.

Fracțiunea Partidului Democrat și cea a partidului Șor susțin că nu au luat deocamdată o decizie în acest sens. Deputatul PD Andrian Candu a declarat ieri că formațiunea sa va susține orice moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

Și președintele țării Igor Dodon a reacționat pe Facebook, criticând-o pe Maia Sandu.

"Decizia Maiei Sandu a fost o surpriză pentru mulți membri ai echipei lor. Nimeni n-a știut. A fost luată cu doar cîteva ore înainte de întrevederea pe care noi trebuia s-o avem în formatul: președinte - prim-ministru – speaker, unde era preconizat să discutăm ce facem mai departe. Prin decizia respectivă, Maia Sandu a demonstrat atitudinea sa față de partenerii de coaliție. Totodată, această decizie este anticonstituțională. De facto, guvernul ia totalmente sub control sistemul justiției și procuratura. Timp de trei zile, noi am încercat să explicăm colegilor noștri că acest lucru nu este corect și nici legal, însă ei n-au dorit să ne asculte. Dacă PSRM nu ar fi înaintat moțiunea de cenzură, această lege anticonstituțională ar fi intrat în vigoare. De aceea socialiștii au fost nevoiți să vină cu această inițiativă, pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi", a scris Dodon.

De cealaltă parte, Maia Sandu spune că frica de un procuror liber și independent i-a determinat pe socialiști să depună moțiunea.

„Noi am văzut cum arată o justiție politizată. Tare multă lume a avut de suferit. (...) Există mai multe mecanisme, după ce Guvernul propune o listă de candidați. Acești candidați sunt verificați la CSP și CSP propune președintelui. Toate instituțiile sunt implicate. Ceea ce se invocă aici sunt doar niște justificări neinspirate”, a spus Maia Sandu.

Moțiunea de cenzură va fi transmisă spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, care urmează să examineze corectitudinea prezentării acesteia, iar Parlamentul se va întruni în următoarele trei zile pentru a o examina în plen.

Demersul vine după ce Maia Sandu și Cabinetul de miniștri au participat vineri la ședința Parlamentului, unde au prezentat proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea privind modificarea Legii Procuraturii. Printre modificări se află și implicarea directă a premierului în alegerea procurorului general.

"Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor. În acest sens, mă încurajează poziția Comisiei de la Veneția, exprimată în alte situații similare, potrivit căreia selectarea Procurorului General trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar selectarea Procurorului General cu implicarea puterii executive și legislative ar oferi mai multă legitimitate democratică acestei proceduri. Așadar, consideră Comisia de la Veneția, este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecție a Procurorului General pe motiv că combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului", a spus premierul, conform radiochisinau.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.