Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se împlinesc 101 ani de la naşterea acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga: Un model pentru tineri

basilica.ro
Zoe Dumitrescu-Bușulenga

Se împlinesc 101 ani de la naşterea acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, care spre finalul vieții a intrat în monahism, la Văratec, primind numele Benedicta, conform basilica.ro

Patriarhul Daniel a numit-o un „un model luminos și inspirator pentru generația tânără, prin competența sa științifică, prin tenacitatea și dragostea sa pentru slujirea Cuvântului și a Frumosului, pe care le luminează permanent Credința”.

Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut în 1920, la București.

A studiat Dreptul și Literele și a predat 34 de ani la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, pe care a și condus-o. După 1989, a fost vicepreședinte al Academiei Române.

Cea mai mare parte din activitate i-a dedicat-o poetului naţional Mihai Eminescu, devenind unul dintre cei mai mari eminescologi ai ţării. Între 1964 şi 1989 a publicat patru volume în care este analizată minuţios viaţa şi opera marelui poet.

După anul 2000, s-a dedicat vieţii monahale, intrând în obștea Mănăstirii nemțene Văratec.

„Venirea la Văratec a fost o întâmplare, să zicem. Dar nu este nimic întâmplător pe lume. Totul e făcut de sus. M-a invitat aici prietena mea Valerica Sadoveanu, în fiecare vară. Din ce în ce mai mult m-am apropiat de Văratec, am cunoscut Văratecul, am cunoscut celelalte mănăstiri dimprejur, m-am împrietenit cu preoţii, cu stareţii, cu călugării”, mărturisea Maica Benedicta.

„Am socotit că un creştin intelectual trebuie să-şi petreacă ultimii ani ai vieţii aşa cum se făcea pe vremuri, şi mai cu seamă soţiile care rămâneau singure, se retrăgeau la mănăstiri. Era o frumoasă obişnuinţă, mai ales în lumea boierească”.

Maica Benedicta a trecut la cele veșnice în 5 mai 2006, fiind înmormântată în cimitirul Mănăstirii Putna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.