Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se împlinesc 380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva

basilica.ro
Sfânta Parascheva – ocrotitoare a Moldovei

În zilele de 12 şi 13 iunie 2021, ȋn Arhiepiscopia Iaşilor s-au aniversat 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Sfintele odoare au reprezentat un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, fiind aşezate cu multă cinste în frumoasa biserică, atunci zidită, a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Cu acest prilej, anul acesta, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” s-au săvârşit ieri, 12 iunie, slujba de Priveghere, iar astăzi, 13 iunie, Sfȃnta Liturghie, anunță Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Ieri, ȋn Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” a avut loc un simpozion, fiind organizată şi o expoziție de cărți, icoane şi veşminte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Moderatorul simpozionului organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae" din Iaşi a fost părintele decan Ion Vicovan. În prima parte a manifestării au fost susținute câteva prelegeri despre contextul și importanța momentului care a avut loc în anul 1641. Cuvântul introductiv i-a aparținut Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a subliniat că sfinții ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu, dar și de semeni: „Sfânta Parascheva a adunat în această sală oameni dragi, oameni cinstitori de Dumnezeu, iar lucrul acesta mă bucură. Întâlnindu-ne cu sfinții, noi înșine ne apropiem mai mult unii de alții și zărim mai ușor ce a pus Dumnezeu luminos și sfânt în inimile noastre. După ce descoperim filonul de bunătate și de putere pe care Dumnezeu ni l-a pus în noi, suntem chemați să-l cinstim în sfinții Săi, pe care Dumnezeu ni i-a lăsat pe pământ ca semne, mărturii și modele de urmat”.

Comunicările științifice ale simpozionului au fost susținute de prof. univ. dr. Petronel Zahariuc de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a vorbit despre contextul istoric al aducerii sfintelor moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași, despre relaţia între Stat şi Biserică în secolul al XVII-lea, de pr. lect. univ. dr. Daniel Niță-Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a adus în discuție legătura dintre Domnitorul Vasile Lupu și Patriarhia de Constantinopol, şi de părintele decan Ion Vicovan, care a făcut referiri la cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în zona Moldovei.

La final, a fost vernisată expoziția tematică realizată de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi Centrul „Resurrectio”. Din partea celor trei instituții au rostit alocuțiuni părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Virginia Popa, directorul Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”, și Mihai-Alex Olteanu, muzeograf la Muzeul Mitropolitan Iași. Manuscrisele, cărțile și documentele expuse au fost prezentate de doamna director Virginia Popa, iar despre icoanele, obiectele și veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva a vorbit muzeograful Mihai Olteanu. Expoziția va fi deschisă publicului timp de o săptămȃnă după această vernisare.

Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor a marcat și editorial momentul aniversar. Cătălin Jeckel, consilierul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor, a anunțat apariţia a două noi lucrări: „Noi consideraţii referitoare la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi”, ediţie îngrijită de teologul Bogdan Brânză, şi un mini-album „380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva”. Acestea pot fi achiziţionate online, la adresa edituradoxologia.ro, sau de la Librăria Doxologia, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Astăzi, 13 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, şi Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adus mulţumire lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva pentru darul primit în urmă cu 380 de ani de ţara noastră: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul făcut României, Moldovei, Iaşilor, acum 380 de ani! Perioadă de binecuvântare revărsată asupra credincioşilor care au dobândit o conştiinţă tot mai adâncă în adevărul că Sfânta Parascheva ne este ocrotitoare, mult folositoare, mângâietoare în necazuri şi ispite. 380 de ani de alai binecuvântat de pelerini veniţi din întreaga ţară şi din întreaga lume pentru a se închina smerit în faţa raclei cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce zi mare, ce zi frumoasă, cea de 14 octombrie, în fiecare an! Ce icoană a poporului lui Dumnezeu adunat în jurul sfinţilor Cerului şi ai pământului! 380 de ani de pelerinaj săvârşit de fraţii creştini ortodocşi din Bulgaria, din Serbia, care vin aici să mulţumească Sfintei pentru că o bună bucată de vreme Sfânta Cuvioasă Parascheva a şezut spre închinare la Vidin, în Târnovo, sau în Belgradul Serbiei. Dumnezeu să binecuvânteze această sărbătoare de mulţumire adusă Cerului pentru prezenţa sfintelor moaşte aici, urmând ca până la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, din toamnă, să ne oprim, cu diferite ocazii şi diferite momente, pentru a ne închina Sfintei şi a aduce obolul de recunoştinţă, urmând ca sărbătoarea Cuvioasei, pe 14 octombrie, să fie locul central de mulţumire pentru faptul că Sfânta Parascheva, în urmă cu 380 de ani, a binevoit a fi aici cu noi, să ne îmbăgăţeaască sufleteşte. Căci, Doamne, cât de săracă ar fi fost Moldova şi ţara, Iaşul şi Catedrala, fără prezenţa aici a sfintelor moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva?!”

În biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, astăzi, 13 iunie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Acesta i-a îndemnat pe cei prezenți să-l pomenească pe Domnitorul Vasile Lupu, cel ce a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în urmă cu 380 de ani: „Prăznuirea de astăzi a Sfintei Parascheva – aducerea sfintelor ei moaște – ne îndatorează să ne bucurăm de această moștenire, dar și să-l pomenim pe Domnitorul Vasile Lupu, nu doar pentru iertarea păcatelor pe care ca om le-a săvârșit, ci să-l pomenim cu recunoștință pentru că a fost insuflat de dreapta credință în tot ce a făcut și în tot ce ne-a lăsat moștenire.” Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur), ridicată de către Voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639, locul unde au fost aşezate moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în anul 1641, pe 13 iunie, şi unde au stat spre închinare până în anul 1888, este până astăzi unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească, o capodoperă arhitecturală trecută în legendă şi care nu încetează a uimi vizitatorii din întreagă lume. Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte. Treizeci de bandouri ornamentale evoluează succesiv pe întreg spaţiul exterior al zidurilor bisericii, de la temelie până sus la cornişa turlelor, rememorând şi prelucrând vechile crestături în lemn şi broderii naţionale, împrumutând însă elemente asiatice şi occidentale. O impunătoare torsadă constând în împletirea a trei elemente - simbol al Sfintei Treimi - desăvârseste complexul arhitectonic al bisericii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.