Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se mișcă plăcile tectonice în UE: jocurile pentru desemnarea noilor şefi ai instituţiilor UE

negocieri

Liderii statelor membre UE se întâlnesc duminică la Bruxelles pentru a lua o decizie asupra poziţiilor de la vârful blocului comunitar, într-un context în care tot mai surse îl dau ca favorit pe olandezul Frans Timmermans pentru preşedinţia Comisiei Europene, relatează Reuters. Unii prim-miniştrii nu s-au arătat deloc încântaţi la venirea la summit de varianta Timmermans la Comisie, iar alţii au refuzat să comenteze numele vehiculate, potrivit Agerpres.

Citește și: Se cere capul Ecaterinei Andronescu în PSD / SURSE

"Sper să luăm o decizie în această noapte. Şi nu vreau să avem o alegere doar pentru preşedinţia Comisiei Europene, ci dacă este posibil pentru întregul pachet", a declarat la venirea la summit premierul olandez Mark Rutte.

"Nu voi vorbi despre nume, aud şi eu tot felul de zvonuri. (...) Crezi că un candidat sau altul ar putea avea o şansă iar apoi situaţia pare să se schimbe din nou. Aşa că vom aştepta cu calm reuniunea din această noapte", a adăugat el.

"Este în continuare cu adevărat incert cine va deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cert este că la Osaka au fost reprezentate un număr de ţări europene, care bineînţeles au discutat despre situaţie, dar nu există compromisuri concrete pe masă", a mai afirmat Rutte.

Premierul ceh Andrej Babis a reamintit că V4 (grupul de la Visegrad) a anunţat încă de la început că se opune sistemului "Spitzenkandidat".

Întrebat despre eventualitatea ca Timmermans să fie desemnat preşedinte al Comisiei Europene, Babis a răspuns: "Mi-e teamă că această persoană nu este cea potrivită pentru a uni Europa. În trecut am avut sentimentul că nu era foarte pozitiv privind regiunea noastră şi întreb: unde sunt femeile?".

Opinia lui a fost împărtăşită şi de premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

"Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este, în mod evident, un candidat care divizează Europa şi în mod cert nu înţelege Europa centrală, nu înţelege Europa care a apărut după colapsul post-comunist", a spus Morawiecki la sosirea la summit.

Printre cei care i-au luat apărarea lui Frans Timmermans s-a aflat şi actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Întrebat cum trebuie să fie un bun preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns: "Cineva care trebuie să asculte".

"Frans este unul dintre cei care trebuie luaţi în mod serios în considerare când vine vorba de numirea noului preşedinte al Comisiei", a adăugat el.

La rândul lui, premierul italian Giuseppe Conte a spus la sosirea la summit că este "gata pentru ceea ce ar putea fi un lung maraton în această noapte".

"Candidatura lui Timmermans este una pe care o vom evalua", a spus Conte despre candidatul social-democraţilor devenit favorit la preşedinţia Comisiei. Alături de statele din Grupul de la Visegrad, Italia este menţionată în grupul de ţări care se opun cel mai puternic desemnării lui Timmermans.

Evident, de partea lui se află şi premierul socialist portughez Antonio Costa. Totuşi, a spus el, "nimic nu este încheiat până când cei 28 nu-şi spun cuvântul în noaptea asta".

"De la început, Timmermans a avut cele mai bune condiţii pentru a deveni preşedinte al Comisiei Europene. Fiecare familie politică trebuie să fie reprezentată şi trebuie să găsim un echilibru între diferite domenii, de gen, nord-sud. Sunt optimist", a spus Costa.

Pe de altă parte, prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a afirmat că "marea majoritate a premierilor PPE nu cred că ar trebui să renunţăm la preşedinţie atât de uşor, fără o luptă".

Premierul leton Arturs Krisjanis Karins a insistat asupra necesităţii de a se găsi un echilibru, geografic, politic şi de gen. "În seara asta, la ora 18:40, nu văd încă acest lucru, deci vom avea discuţii interesante. Va trebui să vorbim mult, să vedem cât de departe ajungem dar nu văd cristalizându-se acest echilibru", a spus premierul leton.

Întrebat dacă crede că summitul se va încheia cu o decizie, el a spus este ca şi cum ar fi întrebat dacă va ploua "mâine după-amiază la ora trei".

"Nimeni nu ştie cu adevărat, există o şansă, şansă de ploaie, şansă de reuşită, nu văd asta conturându-se, dar este încă devreme în materie de nopţi de Consiliu European, aşa că vom vedea", a mai spus el.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel s-a exprimat şi el cu umor la sosirea la Bruxelles. "Toţi candidaţii capi de listă sunt în viaţă. Au fost resuscitaţi", a spus el, după ce mai multe voci au afirmat după ultimul summit UE că se va renunţa complet la sistemul "spitzenkandidat".

"Va exista o reuşită în noaptea asta. Sunt foarte încrezător că vom fi capabili să ajungem la nişte acorduri bune în noaptea asta. Pentru mine, echilibrul de gen este foarte important în funcţiile de vârf", a mai spus Bettel

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.