Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se prefigurează o nouă criză cubaneză - Rusia amenință cu desfășurarea de trupe în Cuba și Venezuela

Defence Romania
armata rusa militari

Rusia a ridicat joi drastic miza într-o confruntare cu Occidentul asupra Ucrainei, un diplomat de top afirmând că nu va exclude o desfășurare militară rusă în Cuba și Venezuela dacă tensiunile cu Statele Unite ale Americii cresc, notează ABCNews.

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, care a condus delegația rusă în discuțiile de luni cu Statele Unite la Geneva, a declarat în remarci televizate că nu va confirma și nici nu va exclude posibilitatea ca Rusia să trimită mijloace militare în Cuba și Venezuela.

Negocierile de la Geneva și întâlnirea de miercuri NATO-Rusia de la Viena nu au reușit să reducă decalajul dintre cerințele de securitate ale Moscovei pe fondul acumulării de trupe ruse în apropierea Ucrainei. În timp ce Moscova a cerut oprirea expansiunii NATO, Washingtonul și aliații săi i-au respins ferm ca neîncepători.

Vorbind într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc RTVI, Ryabkov a remarcat că „totul depinde de acțiunea omologilor noștri americani”, adăugând că președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia ar putea lua măsuri militare-tehnice dacă SUA provoacă Moscova și pregătește armata. presiune asupra ei.

Ryabkov a spus că refuzul SUA și al aliaților săi de a lua în considerare cererea cheie a Rusiei de garanții împotriva extinderii alianței în Ucraina și alte națiuni ex-sovietice ridică îndoieli cu privire la continuarea discuțiilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat „unele elemente și nuanțe pozitive” în timpul discuțiilor, dar le-a descris ca fiind „nereușite” din cauza dezacordurilor puternice cu privire la cerințele cheie ale Rusiei.

„Discuțiile au fost inițiate pentru a primi răspunsuri specifice la problemele principale concrete care au fost ridicate, iar dezacordurile au rămas cu privire la aceste probleme principale, ceea ce este rău”, a spus el într-o conferință telefonică cu reporterii.

Peskov a avertizat cu privire la o ruptură completă a relațiilor dintre SUA și Rusia dacă sunt adoptate sancțiunile propuse care vizează președintele rus Vladimir Putin și alți lideri civili și militari de top. Măsurile, propuse de democrații din Senat, ar viza și principalele instituții financiare ruse dacă Moscova trimite trupe în Ucraina.

Peskov a criticat propunerile ca o încercare de a crește presiunea asupra Moscovei în timpul discuțiilor, spunând că nu va funcționa.

„Se referă la sancțiuni, care ținând cont de răspunsul adecvat inevitabil, echivalează efectiv cu o inițiativă de ruptură a relațiilor”, a avertizat el, adăugând că Rusia va răspunde în natură pentru a-și proteja interesele.

Discuțiile au loc când se estimează că aproximativ 100.000 de trupe, tancuri și echipamente militare grele rusești pregătite pentru luptă sunt adunate lângă granița de est a Ucrainei. Acumularea a provocat îngrijorări profunde în Kiev și Occident că Moscova se pregătește pentru o invazie. Rusia neagă că se gândește la o invazie și, la rândul său, acuză Occidentul că își amenință securitatea prin poziționarea personalului și echipamentelor militare în Europa Centrală și de Est.

Peskov a respins apelurile Occidentului ca Rusia să ajute la detensionarea tensiunilor prin retragerea trupelor din zonele din apropierea Ucrainei, menționând că țara este liberă să le mute oriunde consideră necesar pe propriul său teritoriu.

„Este cu greu posibil ca NATO să ne dicteze unde ar trebui să ne mutăm forțele armate pe teritoriul Rusiei”, a spus el.

Peskov a subliniat că Rusia este pregătită să continue discuțiile, dar dorește ca acestea să producă rezultate. „Nu va exista niciun deficit de voință politică de a continua negocierile”, a spus el.

Tensiunile care gravitează în jurul cererilor Ucrainei și Rusiei față de Occident au apărut din nou pe masă la reuniunea de joi a Organizației pentru Securitate și Cooperare de la Viena.

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, care a preluat funcția de președinte în exercițiu al OSCE, a remarcat în discursul său de deschidere că „riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”.

„De câteva săptămâni, ne confruntăm cu posibilitatea unei escalade militare majore în Europa de Est”, a spus el. „Recent am auzit o cerere de garanții de securitate legate de o parte importantă a zonei OSCE și discursul reînnoit despre sfere. de influență. Toate aceste aspecte necesită o evaluare internațională serioasă și o reacție adecvată.”

Rau a subliniat necesitatea de „a se concentra pe o soluționare pașnică a unui conflict în și în jurul Ucrainei... cu respectarea deplină a suveranității, integrității teritoriale și unității Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

În 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei după înlăturarea liderului său prietenos cu Moscova și și-a aruncat greutatea în spatele unei insurgențe separatiste în estul țării, unde peste șapte ani de lupte au ucis peste 14.000 de oameni.

Un acord de pace din 2015 negociat de Franța și Germania a contribuit la încheierea unor bătălii la scară largă, dar frecventele înfruntări au continuat și eforturile de a negocia un acord politic au eșuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.