Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se prefigurează o ruptură între autorităţile din Myanmar şi principala grupare budistă, după reprimarea protestelor

Twitter
Myanmar steag

Principala asociaţie a călugărilor budişti din Myanmar a cerut juntei să pună capăt violenţelor împotriva protestatarilor şi a acuzat o "minoritate înarmată" de torturarea şi uciderea de civili nevinovaţi, după lovitura de stat militară de la 1 februarie, relatează miercuri media locale citate de Reuters, potrivit AGERPRES.

Este cea mai fermă condamnare de până acum a reprimării sângeroase de către militari a manifestaţiilor pro-democraţie venită din partea acestui for, denumit Comitetul (Mahana) Sangha Maha Nayaka şi care este numit de guvern, notează Reuters.

Călugării intenţionează să-şi suspende activităţile, într-un aparent semn de protest, se mai arată într-un proiect de comunicat preluat de media. O formă finală a comunicatului urmează să fie difuzată după consultări cu ministrul responsabil cu cultele, prevăzută pentru joi, a menţionat portalul de ştiri Myanmar Now, citând un participant la o şedinţă a comitetului.

Călugării sunt de multă vreme activi în societatea civilă din Myanmar, în 2007 aflându-se în fruntea "Revoluţiei de şofran" împotriva regimului militar de atunci, revoluţie care, deşi a fost înăbuşită, a contribuit la declanşarea de reforme democratice. Luarea de poziţie consemnată miercuri semnalează o fisură în relaţia cu autorităţile, venind din partea unui grup care de obicei cooperează îndeaproape cu guvernul, scrie Reuters.

Citește și: Atac armat la trei spa-uri diferite în Georgia: 8 persoane ucise cu sânge rece

Potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţii politici, peste 180 de protestatari au fost ucişi până acum în încercările forţelor de securitate de a pune capăt valului de demonstraţii lansat după lovitura de stat din 1 februarie, violenţe care au atras ample condamnări pe plan internaţional.

Câteva sute de oameni continuau miercuri protestele în mai multe localităţi din întreaga ţară, potrivit imaginilor postate pe platforme de social media, cu toate că accesul la internet este foarte limitat în Myanmar.

Autorităţile au declarat legea marţială în zone din oraşul Yangon, cel mai mare din ţară, iar mii de locuitori s-au refugiat din suburbia industrială Hlaingthaya, unde duminică forţele de securitate au ucis 40 de oameni şi au fost incendiate fabrici finanţate de China.

"E ca o zonă de război, se trage peste tot", a declarat pentru Reuters un sindicalist, potrivit căruia rezidenţilor le este frică să iasă.

Media de stat chineze au avertizat că Beijingul ar putea lua măsuri nespecificate dacă afacerile deţinute de China vor fi vizate de noi atacuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.