Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătesc mutări fără precedent în ultimii 30 de ani: Coloșii petrolieri stau pe munți de bani și vor să-și elimine rivalii

Bloomberg
chevron exxon

Chevron a anunţat luni că a ajuns la un acord să cumpere compania Hess pentru 60 de miliarde de dolari, sub formă de acţiuni, inclusiv datoria, aceasta fiind a doua megafuziune propusă printre cei mai mari jucători petrolieri din SUA, după ce Exxon Mobil a oferit 60 de miliarde de dolari pentru Pioneer Natural Resources, la începutul acestei luni, transmite Reuters, scrie news.ro.

Acordul măreşte concurenţa dintre Chevron, al doilea mare producător american de petrol şi gaze după Exxon, punând grupul în concurenţă directă cu rivalul său mai mare pentru a dezvolta foraje în Guyana, unde industria petrolului este în dezvoltare.

Acordul semnalează, de asemenea, planurile Chevron de a continua să stimuleze investiţiile în combustibili fosili, deoarece cererea de petrol rămâne puternică, iar marii producători folosesc achiziţiile pentru a-şi reface stocurile după ani de investiţii insuficiente.

Chevron a oferit 1,025 dintre acţiunile sale pentru fiecare acţiune deţinută de Hess, sau 171 USD per acţiune, ceea ce implică o primă de aproximativ 4,9% faţă de preţul de la ultima închidere a bursei.

Preluarea giganților europeni?

Perspectiva ca Exxon Mobil sau Chevron să cumpere companii majore europene a scăzut după ce cele două companii petroliere de top din SUA au anunțat deja achizițiile majore pregătite, au declarat investitorii.

Speculațiile conform cărora Chevron și Exxon ar putea încerca să cumpere rivalii britanici BP și Shell s-au intensificat în ultimii doi ani, deoarece marilele europene au performat sub rivalii lor americani.

Investitorii au pedepsit companiile europene pentru pivotul lor către surse regenerabile și energie cu emisii scăzute de carbon, în timp ce au recompensat concentrarea companiilor americane pe producția de petrol și gaze, care a generat profituri record anul trecut.

Industria petrolieră a trecut ultima dată printr-o eră de consolidare majoră la sfârșitul anilor 1990, când Exxon, Shell, BP și TotalEnergies din Franța au fuzionat cu rivalii pentru a crea companii uriașe integrate. Achizițiile au urmat prăbușirii prețurilor petrolului care a slăbit multe companii.

Astăzi, companiile majore stau pe grămezi de numerar, după ce o creștere a prețurilor la energie legată de războiul din Ucraina a împins profiturile la maxime record anul trecut.

O sursă principală din industrie apropiată de problemă, precum și analiștii și investitorii au respins orice achiziție iminentă de către SUA a rivalilor europeni.

"O achiziție majoră precum Chevron care cumpără BP este puțin probabilă acum. Ar fi pur și simplu prea mare, iar Chevron va avea mâinile legate de achiziția Hess timp de câțiva ani", a spus Tyler Tebbs, director general la MKP Advisors, un consultant de specialitate.

El a adăugat că Exxon se afla într-o poziție similară în urma înțelegerii cu Pioneer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.