Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pun bazele unei noi organizții regionale în America Latină - Mai multe state din zonă se reunesc la Santiago de Chile

chile

Mai multe ţări din America Latină se reunesc vineri la Santiago de Chile pentru a pune bazele unei noi organizaţii regionale, în locul Uniunii statelor sud-americane Unasur, paralizată de peste trei ani, informează AFP potrivit Agerpres.

Creată în 2008 la iniţiativa preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, decedat în 2013, şi a omologului său brazilian de la acea vreme, Luiz Inacio Lula da Silva, Unasur avea ca obiectiv reducerea tensiunilor regionale în America de Sud. În acelaşi timp, organizaţia cu sediul la Quito, Ecuador, creată într-un moment în care în regiune predominau guvernele de stânga, se dorea o contrapondere la Organizaţia Statelor Americane (OSA), din care fac parte şi SUA şi al cărei sediu se află la Washington.

Unasur, în care s-au înscris 12 state - Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela - nu s-a mai reunit însă de peste trei ani, iar din ianuarie 2017 nu mai are secretar general şi peste jumătate dintre statele membre s-au retras ori şi-au suspendat participarea. Doar Venezuela, Guyana, Surinam şi Bolivia mai fac în prezent parte din ea.

Ideea creării unei noi organizaţii, care s-ar putea numi Prosur, Forumul pentru progres, a fost lansată de preşedinţii chilian, Sebastian Pinera, şi columbian, Ivan Duque, în dorinţa de a prelua leadershipul în regiune, rol ce revine prin tradiţie Braziliei şi Argentinei.

Pinera a explicat că obiectivul este de a crea "un forum, o instanţă pentru întâlniri, dialog, colaborare, schimbul de idei, căutarea de acorduri care să permită o accelerare a progreselor pe mai multe fronturi şi ca vocea Americii de sud să se facă mai bine auzită".

Iniţiativa creării unei astfel de organizaţii, prezentată ca un forum "fără ideologii" şi fără un sediu sau secretariat permanent, a sedus guvernele conservatoare din regiune, unite în criticile la adresa regimului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, pe care îl califică drept nelegitim.

Şi-au confirmat participarea la reuniune preşedinţii din Brazilia, Jair Bolsonaro, Peru, Martin Vizcarra, Paraguay, Mario Abdo, Argentina, Mauricio Macri, şi Ecuador, Lenin Moreno. Preşedintele din Uruguay, Tabare Vasquez (stânga) va fi reprezentat de viceministrul de externe Ariel Bergamino.

A fost invitat şi Juan Guaido, opozantul lui Nicolas Maduro şi recunoscut ca preşedinte interimar de circa 50 de ţări, însă acesta nu va asista la reuniune, şi nici preşedintele de stânga al Boliviei, Evo Morales.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.